♥ Aurora

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
"I'd rather treasure an enemy than to keep a friend who's passion is to put me down SECRETLY...." -------------------------------------------------------------- "You know a dream is like a river, ever changing as it flows. And a dreamer's just a vessel that must follow where it goes. Trying to learn from what's behind you and never knowing what's in store makes each day a constant battle just to stay between the shores. And I will sail my vessel 'til the river runs dry. Like a bird upon the wind, these waters are my sky. I'll never reach my destination if I never try, So I will sail my vessel 'til the river runs dry. Too many times we stand aside and let the water slip away. To what we put off 'til tomorrow has now become today. So don't you sit upon the shore and say you're satisfied. Choose to chance the rapids and dare to dance the tides"

Thursday, August 9, 2012

Mini Pavlova

Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Sihat takkk???? Jerit sama2, Alhamdulillah sihat. Dah habis shopping raya? Jerit ramai2, belumm. Haish, sama la dengan I ni U olls, tak tercari baju raya lagi. Tak tahu la bila nak cari. Yang I fikir nak menyiapkan order customer2 yang ado. Sampai nak bercuti ke selatan pun terpaksa dicancel last minit. Sorry guys, don't merajuk with me hokey. Nanti kita adjust time, I belanja Hageen Dasz ber-banana. Oh sedap pulak time puasa2 ni kan. Gila rindu dengan korang tau!!!

Semalam masih lagi berperang kat dapur. Bila dah berperang kat dapur tu faham2 aje la kan. Masih lagi menyiapkan segala order yang belum tersiap. Sesambil tu, masih ingat tak U olls dengan entry I ini Nak cuba!!! Mesti cuba!!!??? Kalau tak terbaca, klik aje la link yang dah I sediakan itu. Maka dengan penuh kasih sayangnya, I pun buat. Dah lama meroyan mengidam, buat sendiri aje la.


Mini Pavlova

Bahan-bahan
4 biji putih telor ayam
1/2 cawan gula kastor
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh cuka makan
1/2 sudu teh esen vanila
250ml wipping cream
Buah buahan (ikut suka)

Cara-cara
  • Panaskan oven 120-100 darjah celsius.
  • Asingkan dulu putih telur dengan kuning telur. Kita hanya perlu putih telur.
  • Putar putih telur sehingga kembang, dengan kelajuan maximum.
  • Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit dengan kelajuan yang paling laju.
  • Masukkan tepung jagung, dengan putaran yang sama.
  • Masukkan cuka dan esen vanila, gaul sehingga rata.
  • Letakkan dalam loyang dan bakar dalam tempoh 1jam 15minit.
Topping
  • Putar wipping cream sehingga kental.
  • Buah-buahan di potong ikut suka.
Bila dah siap dibakar, jangan gelojoh nak buka oven tu secepatnya. Tutup suis, dan biarkan di dalam oven dengan keadaan pintu oven terbuka sedikit. Biarkan dalam tempoh 15minit. Hati2 bila keluarkan pavlova U olls, sebab keras diluar lembut didalam. Tak pasal2 berderai pavlova U olls.

Agak2 dah oke, hias la ikut kreativiti. Macam yang I buat ni satu layer je. Ada yang buat dua layer. Ikut suka k.

Bila masuk dalam mulut, 15minit dah habis hahaha.

Bye!

Monolog: Hobi baru =')

1 comment:

Comment please ^_^

Related Posts with Thumbnails