♥ Aurora

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
"I'd rather treasure an enemy than to keep a friend who's passion is to put me down SECRETLY...." -------------------------------------------------------------- "You know a dream is like a river, ever changing as it flows. And a dreamer's just a vessel that must follow where it goes. Trying to learn from what's behind you and never knowing what's in store makes each day a constant battle just to stay between the shores. And I will sail my vessel 'til the river runs dry. Like a bird upon the wind, these waters are my sky. I'll never reach my destination if I never try, So I will sail my vessel 'til the river runs dry. Too many times we stand aside and let the water slip away. To what we put off 'til tomorrow has now become today. So don't you sit upon the shore and say you're satisfied. Choose to chance the rapids and dare to dance the tides"

Friday, June 29, 2012

Favorite kiteeee

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.


Belum musim raya, tapi dah ada kuih raya. Ouh sukanyaaa kiteee.

Noomnnommm. Uppsss bismillah.

Jemput tengokkk hahaha.

Bye!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

GPS vs Human ツ

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.


Haish orang lain yang bersanding, I pulak yang sibuk.

Bangun awal pagi nak mengejar waktu. Pagi² dah memandu. Zassss ke Desa Pandan. Dengan bantuan Incik Gogopal (gps kesayangan), harapannya tak sesat nak ke Esso Desa Pandan. Kudaku lari gagah beraniiii ♪♬♩. I tak pergi sorang², ditemani seorang kawan.

Gps kata kanan, kawan I kata kiri. Okey fine, tak ikut gps, ikut kata kawan I yang mati² dok kata...

"Esso kat sebelah sini" (arah kiri)

Teruskan perjalanan, dan nampak pun Esso sebelah kanan. Walaupun gps dah suruh buat pusingan U beberapa kali, dek percaya dan mengelak bergaduh ditengah² panas. Dengan penuh yakin, menunggu kat Esso yang ado. Sekali lagi diulangi, pandu arah ini di guide oleh kawan I. Tq

30minit berlalu, wajah orang yang menghantar barang tak muncul². Sampai la dapat sms..

"Kat mana yerr isteri saya tunggu kat esso tak nampak pun"

Damn!! I dah separuh menyirap. Terus minta kawan I ni pergi tanya kat kaunter Esso apa nama kawasan yang I dok bertapa selama 30minit yang lalu.

Awallla dongdanggg dondanggg la saaayaaaang♬♪! Bila kawan I cakap..

"Ini Esso Taman Maluri"

Terus set gps. Pemanduan zasss. Duduk sebelah diam² dan jangan bersuara.

Lantak kau la nak sentap kat sebelah. Aku tengah panas. Dalam keadaan panas hati, I tetap memandu dengan hati². Kali ni, pemanduan di guide oleh gps dan diri sendiri. Sudah² harap orang. Dengan harapan tak salah tempat. Huh

Nampak je Esso, bertentangan Mamak Bistro dengan yakin ini la tempatnya. Terus sms dan minta maaf. Menunggu sekitar 10minit. Barang dah dapat terus zasssss pulang. Kerja weyh kerjaaa.

Barang apa?! Seperti gambarajah diatas. Kalau nak order boleh la ke Facebook Apam Polkedot.

Monolog: Terlalu yakin pun tak kemana. Huh!! Maaf diterima lain kali dengar pulak kata kiteee!

Okey bye!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

No Promises ¯\(ツ)/¯

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera

Thursday, June 28, 2012

Penjaga Pintu!

2 comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Panas cuaca hari ini. Alhamdulillah.


Tengok, klinik manusia tapi ada penjaga diluarnya. Ngeeee. Comel tak miau² ni. Comelkaaaan super geram dibuatnya. Miau²  ni dikesan sudah berada dikawasan shop lot area tempat kerja I ni dekat 2minggu. I jatuh cinta da ni. Macam mana eh... Nak bawa balik ke biarkan. Kat rumah tu dah sedozen. Nak tambah lagi ke?? Hehe

Fikirkan dulu laaa.


Tengok mata diaaaaaaa agrhhhhh. Pengsan.

Monolog: 2806 sudah. 10years tau ツ

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Hackers dikesan!! Damn yuuuuu

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.


Tak percaya tapi ini yang berlaku. Sebelum ni dok dengar cerita kengkawan account di hack. Now is my turn. Email I telah di hack. Ouch.

Seperti print screen diatas, hackers dikesan dari Japan dan France. Super takde kerja tau diorang ni.

Nak hack untuk anta virus ke kawan. Tak payah la nak menyusahkan we olls. Nak promote ubat2 ke kawan, tak payah la. I tak mahu beli. 

Pada kengkawan I yang ada dalam list email I, minta maaf banyak2 oke. Time 3:40am dan 3:01am tu I tengah baiiiik punya membuta. Takde kerja eh nak meng-online malam2. Million thanks untuk Puan Boss yang inform I. Cupcup

Oke bye!

Wednesday, June 27, 2012

Wordless Wednesday #48

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera

Tuesday, June 26, 2012

Petua: Langsing dan sihat

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Sejak I 'berdating' dengan Yasmin, I semakin sihat. Sangat2 sihat. Buktinya, dah terbukti. Mengembang dengan hebat sekali. Ini tidak boleh jadi!!! Baru 2bulan dah gini kalau 3bulan? Bayangkan.... Bayangkannnn. Bayangggggkan. Semua baju2 yang ada da merajuk, tak leh nak pakai. Tinggal baju2 yang ala2 ibu mengandung!!!! Belum kawin dah kena pakai baju mengandung??!! Argh stresss!!!!!

Okey, relax tak mahu stress. Tarik nafassss lepassss tariiiikkkk lepassss. Alhamdulillah bersyukur masih mampu bernafas. Syukur pada mu Ya Allah. Amin.

Jom husha petua... Berikut hasil dari penggogelan I.

.::. Asam Jawa .::.
Ambil sebuku asam jawa. Ramas ke dalam segelas air. Masukkan ke dalam peti sejuk dan jadikan minuman selepas makan tengahari atau makan malam. Amalkan setiap hari.

.::. Limau Nipis atau Limau Kasturi .::.
Sediakn dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari. Perah airnya ke dalam gelas yang berisi air sejuk. Jadikan air minuman setiap kali selepas makan tengahari atau makan malam. Diikuti dengan senaman ringan.

Rata2 petua yang ada, menggunakan asam jawa dan limau nipis. Jadi, dua benda ni je la I share. Pun begitu I pun berangan nak mencuba.

Jom cuba sama2.

Bye!

Order Aje :D

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Entry yang lepas, sebelum I ke Batu Pahat, I ada cerita pagi2 dok rushingkan. I rushing untuk ini la. Menyettlekan order Puan Boss dan hantar ke rumah beliau sebelum gerak ke Batu Pahat. Sekali lagi order diambil dari B'Jewel Cuppies. Terima kasih kerana sudi melayan I pagi2. Hehehe.

.:: Happy Father's Day Cake ::.

.:: WWE John Cena Cuppies ::.

.:: Ipad Cake ::.

Puji-pujian untuk kek ini. Seisi keluarga Puan Boss sangat suka. 

Oke. Bye!

Monday, June 25, 2012

Dapur Mama : Roti Jala

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.


Hari ni shift petang. Pun begitu, awal² pagi dah bangun dek kerana lupa nak set alarm diwaktu yang sepatutnya. Bila dah bangun awal, terkebil² la mata, tak mahu pejam lagi dah. Bila tak mahu pejam layan PSP. Pfffff

Sudah bangun. Bila dah bangun jenguk la ke dapur. Eh makanan kegemaranku diatas meja. Basuh muka gosok gigi. Mandi kemudian laaaa hahaha. Serbuuuuu nyuummmy nyummmy.

Siapa suka makan roti jala?? Sila jeles tengok gambar ni k.

Oke bye!

Monolog: Cupcup :D
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, June 24, 2012

Acara bungkus membungkus

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.


Cerita semalam.

Selepas pulang dari Batu Pahat, terus kerumah keluarga angkat I. Lagi seminggu, Along anak sulung keluarga ini akan bersanding. Majlis menyambut menantu. Jadinya, jenguk² la apa² yang patut.

Taraaaaa. Bungkus² ni la. Apa eh dalam tu. Hehe. Ini untuk pertandingan joget. Untuk ahli keluarga sahaja. I dipaksa untuk masuk pertandngan joget tu. Nanti la I fikir² dulu.

Oke bye!

Monolog: ...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pengantin Batu Pahat

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.


Cerita semalam.

Mood nak mengupdate cerita semalam tak berapa nak berkesempatan. Dengan perjalanan yang agak memenatkan. But enjoy the moment bila keluar dari kota yang menyerabutkan.

3jam perjalanan ke Batu Pahat semata² nak makan nasi kenduri. Amboi jauhkan. Nak buat macam mana wedding invitation dah jauh. Lagi dapat cuti yang bergaji, jalankan aje. Ngeee

Tak sampai 30min di Batu Pahat, pulang ke Kota Lumpur. Sepanjang perjalanan datang bersepah² org jual durian. Jadi geram dan berniat untuk menyerbu. Malangnya, rezeki tak berpihak kepada we olls. Ya, we olls. I tak keseorangan ke Batu Pahat. I bawa sebahagian SDF, lagi sebahagian, ada commitment lain. I tetap akan bawa SDF pada siapa yang free. Dah lama SDF tak berouting. Bila nak outing weyh ngeee

Angles Bamz pun turun. Arahan Puan Boss, mewakili beliau yang berkhursus. Kalau tidak off sure beliau akan turun. Terbukti I dah gemok. ALhamdulillah masih sihat. Ayat penyedap hati.

Mana gambar SDF? Ngeee tunggu la gambar dari SOULMATE PHOTOGRAPHY sebagai photographer terpilih.

Okey la. Mood nak berjiwang!

Bye.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, June 23, 2012

Out station

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.


Bangun pagi, rushing sana ni. Puff

Bye Kuala Lumpur. Hai Batu Pahat. Pertama kali jejak bandar ini. Sebelum ni, turun Johor dikawasan yang lain, kali ni merayap ke kawasan yang lain. Merayap di waktu kerja, sangat suka. Out station katanya haha.

Kerja luar? Ye kerja luar dengan menghadiri majlis perkahwinan.

Oke bye!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Teka-teki = Kira-kira

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.


Positive + Positive = Positive
Negative + Negative = Negative
Positive + Negative = ??
Negative + Positive = ??

Kalau diberi pilihan. U olls nak yang mana? Positive? Negative?

Monolog: ...

Friday, June 22, 2012

New logo : New Shirt : SOULMATE PHOTOGRAPHY

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

SOULMATE PHOTOGRAPHY, terus melebarkan sayapnya.

Mengaharapkan rezeki yang Allah beri di bidang ini mendapat berkat. Dengan restu dan sokongan Ayah dan Mama, moga2 diberkati setiap langkah dengan tata kerja dengan profesional dan jayanya. Masih lagi bertatih untuk berdiri sama tinggi dengan photographer yang ada. Persaingan sihat. Insyaallah kami berikan yang terbaik untuk client2 kami.

Lagi terbaru dari SOULMATE PHOTOGRAPHY. Bakal bertukar design logo terbaru.


Logo lama.

Logo baru.

What you say guys? Okey ke? Tak okey ke? Seperti biasa, pendapat anda diperlukan. Mesti nak tahu cara kerja kami kan, singgah2 la blog kami.

Info updated. :D

Bye!

Nak sibuk jugak!

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.


Teruja dengan cermin yang banyak lampu ni. Can I have one set of this? Please please. Atau, angkut je yang ni letak kat rumah. Boleh tak Puan Owner. Puan Owner, sibuk dirumah la. Hehe

Oke bye!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

New talent in the house!!! : SOULAMTE PHOTOGRAPHY

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.


Jumaat yang indah. Menjadi bidan terjun lagi pagi ini. Harap² baby kitten yang baru keluar menjadi.

Tak mahu cerita pasal kucing. Tukar cerita lain. Today nak cerita pasal new talent yang shoot malam tadi. Terima kasih kerana sudi menjadi model untuk SOULMATE PHOTOGRAPHY . Harap dapat bekerjasama dilain hari.

Bertempat di Perfect Pictures Studio di Shah Alam. Sangat berpuas hati dengan segala equipment yang ada. Lain kali boleh pakai lagi.

Siapa lagi nak jadi talent untuk SOULMATE? Tinggalkan pesanan diruang yang ado.

Oke bye!

Monolog: Jadual sangat padat. Nak rehat!!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Glad You Came ¯\(ツ)/¯

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera

Thursday, June 21, 2012

Kristal Jatuh Lagi! :(

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera


Jatuh lagi. Waaa sedih laaaa. Mengapakah kristal kesayangan I putus semuanya. Kenapa. Waaaa nangis kuat².

Ini menunjukkan, terlampau banyak energy yang dah dikeluarkan sehingga tak tertanggung beratnya. Mengarut! Dah nak putus nak buat macam mana. Heehuuuu.

Oke la bye!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, June 20, 2012

Cerita Wawa :(

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.



Pagi tadi I share cerita gembirakan. Now I nak share cerita sedih pulak. Nangis dulu waaaaaa.

Rutin harian, bangun pagi sebab shift pagi. Kalau kerja petang, bangun lewat la kan. Seperti biasa bila dah bangun pagi, terasa sayangnya nak meninggalkan tilam, bantal dan selimut. Amik mood nak bangun, golek kiri golek kanan. Paksa diri untuk bangun, demi mencari rezeki. Sedang I melakukan senaman ringkas..

"Wawa pun beranak. Tapi anak dia tak jadi. Tu tengah makan anaknya"

Kata² Mama itu, berjaya membeliakkan mata I yang masih berat. Tak tunggu lama, I terus ke sangkar dibelakang rumah. Wawa sedang menikmati hidangan "segar" pagi ini. I perhati je gelagat Wawa.

Haish, akhirnya keluhan yang berat I lepaskan juga. Berkata² sendiri mana salah dan silapnya. Macam² yang I dok fikirkan sepanjang I melihat gelagat Wawa memakan anaknya. Pffff sedih!

"Dorang kesian agaknya, kau nak jaga banyak kucing"

Kata² Ayah itu benar² buat aku tersentuh. Mungkin ada benarnya, sebab I pernah mengeluh menjaga ke sembilan kucing. Mungkin, ini kesannya bila I berniat untuk melepaskan mereka. Mungkin juga, first pregnancy mereka, takde pengalaman maka terjadinya perkara ini.

Sekian, berita kucing.

Monolog: Ada hikmah disebalik kejadian.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ketty Bersalin ツ

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Berita gembira untuk hari ini.

Ketty beranak!!! Bukan hari ini tapi malam tadi. Yeah anak bulus I, sudah beranak. Jadi dengan ini I sudah jadi Grany. Ouh nooooo. Semakin ramai ahli keluarga. Alhamdulillah.



Keluar baru seekor. Kata orang² ada lagi dalam perut. Jenis anak bulus belaan I ni, boleh melahirkan sehingga 5ekor anak. Tunggu je la kelahiran yang seterusnya.



Bidan yang menyambut. Hehe million thanks bro.


Balik kerja terus serbu. Ala²  comelnya. Macam tak cukup bulan pun iye. Bertahan baby. Bertahan.

Ada juga berita sedih. Stay tuned baby.

Bye!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wordless Wednesday #47

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera

Monday, June 18, 2012

Kerjaaa kerjaaa!!!

No comments:
Assalamualikum, Salam Sejahtera.

Selamat hari Isnin. Oh asal Isnin je malas eh. No no nooooo not good okey.

.: Hasil pencarian Google :.

Jom makan!

Monolog: Cari kerja, cari kerja...

Sunday, June 17, 2012

Bersama Tutti Frutti

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Yehaaaaaaaaaa!!

Selepas pusing2 cari barang untuk majlis kenduri akan datang, nampak pulak Tutti Frutti. Lama mengiaw2 mahukannya, akhirnya dapat juga.


Sebanyak ini berharga Rm17.90. Banyak ke sikit ke, tetap harganya melebihi Rm10. Mimpi la nak dapat harga bawah Rm10. Hehehe.

Okey, nak pusing cari barang lagi.

Monolog: Bukan senang nak buat kenduri T_T

Family Lunch ;)

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

.: Hasil pencarian Google :.

Terbaik dari ladang! Masakan Mama memang ummmph. Waktu bersama family adalah yang paling berharga, walaupun hari2 jumpa. Sangat menghargai waktu2 yang ada. Yeeeha

Monolog: Malas

Selamat Hari Bapa, Ayah ;)

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera

.: Hasil pencarian Google :.

Selamat Hari Bapa buat bapa2 yang ada didunia ini. Pada yang telah tiada, Al-Fatihah.

Untuk MK..

Terima kasih atas kasih sayang yang ada
Terima kasih atas segala penat lelah membesarkan anak dara tunggal ini
Terima kasih atas pengorbanan selama ini
Tahniah, berjaya membesarkan anak ini

I love you Ayah!!

Monolog: Nak nangis pulak ;(

Saturday, June 16, 2012

Lepas mengidam!!

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Sana sini terjualnya durian. Mengiau2 mengidamkan durian. Kali ni datang sekali dua.



Satu pulut durian yang Mama buat. 


Dua beli durian selepas urusan seri paduka baginda semalam.

Yey, urusan itu adalah menghantar my brother yang nak out station. Siapa lagi nak hantarkan.

Puas dapat makan! Alhamdulillah.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Takde Kerja!!

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.


Saja suka² nak up gambar sendiri.

Itu je.

Monolog: Cukup cukup sudahhhhh

Bye!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, June 15, 2012

Jerebu di Klang Valley T_T

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.


Jerebu, apa itu jerebu?
Jerebu merupakan fenomena atmosfera yang berlaku apabila debu, asap dan zarah pencemaran lain mengaburi kejelasan langit. Fenomena ini biasanya terjadi jika zarah, debu, dan asap berkumpul pada hari yang kering. Zarah2 kecil ini berkumpul di paras rendah atmosfera dan akan mengaburi pemandangan dan mungkin menyebabkan masalah pernafasan. (Info wikipedia).

Gambar diatas adalah pemandangan keadaan jerebu dari Mimos Berhad. Agak tebal la jerebu ni. Udara pun berbau asap. Harap I tak semput la dengan cuaca begini.

Sediakan inhaler.

Monolog: Boring. Eh ko sapa?!

Bye!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kata-kata untuk Ah-Shir

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.



Kata² saya untuk awak.

Bijaknya awak ni. Mula² awak sepak bola. Penat awak membaca pulak kan. Kalau saya sepak awak, apa awak buat. Takde perasaan betul awak ni. Geram betul saya dengan awak ni. Grgrgrgrgrrr

Monolog: .....

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Dapur Mama : Apam Kelapa

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.


Jumaat yang indah. Bersyukur dengan rezeki yang ada. Alhamdulillah.

Semalam, I berpeluang pulang awal. Walau ikut jadual, I kerja full. Disebabkan Puan Boss ada hal keluarga, jadinya tutup awal la. Yippi, bahagianya pulang awal.

Bila pulang, perkara yang biasa dilakukan bila sampai rumah adalah buka tudung saji didapur. Walaupun masih kenyang makan kuey teow tengahari tadi, tetap juga nak jenguk masakan Mama. Masakan Mama mesti dan selalunya sedap. Betul tak?

Mama puasa, puasa sunat. Jadinya juadah berbuka puasa beliau hari ini adalah Apam Kelapa. Sebelum ni, Mama cuba buat Apam Polkadotkan. Hari ni Mama buat cuba buat Apam Kelapa pulak. Gebu je rupanya.

Sedang I nak snap gambar Apam ni, Mama siap dok cakap...

"Nanti² susun cantik² dulu"

Hahaha presentation kena cantik eh. Tau je anak dara dia ni nak promote masakan dia.

I ♥ YOU MAMA.

Monolog: Bila nak pandai buat kuih T_T

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Melangkah Terpaksa ¯\(ツ)/¯

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera

Thursday, June 14, 2012

Putus Sudah..

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.



Putus sudah!
Sekian lama ikatan terjalin
Hampir 5tahun bersama
Ikatan itu terputus akhirnya

Putus sudah!
Tak tertanggung agaknya
Bebanan yang ada
Ini la jawapannya

Selamat Tinggal Gelang Kristalku... Sobbbsobbb

Monolog: Sesuatu sangat. Setahu I kristal I semuanya putih. Kenapa ada warna ganjil disitu???!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Perasaan tak berapa nak sihat

2 comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera

.: Hasil pencarian Google :.

Lately ni perasaan entah macam apa ntah. Rasa stress pun iye. Apa yang di stresskan pun I tak tahu. Asal celik je mata sampai tertutupnya mata, meroyan dengan perasaan sendiri. Marah2 tak tentu hala, membebel sengsorang. Apa kes?!

Yang penting kes ni tak melibatkan orang2 sekeliling. Jadi jangan dok bbm dan whatsapp tanya I kenapa kenapa kenapa. Malas jawap. Huh

Wahai hati, bersabar la dengan dugaan yang ada. 

Monolong: Bosan 

Bye!

Hasilnya ;) : SOULMATE PHOTOGRAPHY

2 comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera

Masih ingat cerita ini Producer wannabe with SOULMATE Photography??? Yeah!! Sila baca kalau tak tahu cerita apa.


Any comment people? 

The team :: SOULMATE PHOTOGRAPHY ~ We See, We Speak, We Aware 

Mel.. Kenapakah?!

3 comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.


Bila I dapat bbm dari adik I, I tersentak.
"Mel keguguran"
Siapa Mel??

Mel adalah salah seekor kucing belaan I. Tak disangka selama ini beliau yang mengemok kerana mengandung, tiba2 mengurus dek kerana janin yang dikandung tidak menjadi. Maka dengan itu, Mel keguguran. I takde experience tentang hal ini. 

Sesuatu berita yang menyedihkan. 

Pagi tadi, rutin biasa I memberi makan dan membersihkan kandang kucing. Memeranjatkan I, bila I tengok kandang penuh dengan darah. Bersaksikan Mama, Mama dan I fikir, jiran dibelakang rumah sedekahkan ikan. Sebab ternampak sisik ikan dalam kandang. Tapi, bila fikir logik balik, darah kali ini luar biasa. Macam ada yang beranak. Memandangkan dua kucing I, Wawa dan Ketty sedang memboyot, I fikirkan mereka dah beranak. Bila I kira2, ada lagi sebulan untuk mereka meletup. I pun memeriksa la bahagian yang sepatutnya. Tidak ada tanda2 mereka berdua beranak. Perut pun menyeksi lagi. Melengang lenggok berjalan. Tidak terfikir untuk periksa Mel. Serius, terlepas pandang tentang Mel.

.: Aksi miow2 bila tengok darah ;.

Mana janinnya?!
Dah selamat Mel makan. Itu laporan yang I dapat dari adik I. I beruntung ada adik I kat rumah. Jadi bidan kucing kejap. I suruh la dia tekan2 perut Mel kot ada lagi yang tertinggal. Beliau melaporkan tiada lagi yang tertinggal dalam perut Mel.

Kenapa Mel makan?
Mungkin Mel stress. Mungkin juga anak yang dikandung tak cukup zat. Tak cukup zat? Sesuatu yang perlu I lakukan. 

Sudah la sedih ni.

Bye!

Hari Menderma Darah Sedunia

No comments:
Assalamaualikum, Salam Sejahtera

Tahukah U olls, 14 Jun setiap tahun adalah Hari Menderma Darah Sedunia. Tak tahukan? Meh la I kasi tahu.

.: Hasil pencarian Google :.

Kenapa perlu menderma darah?
Tubuh badan kita ni perlukan darah bukan? Tanpa darah segalanya tak berfungsi. Jadi, mana yang tak cukup darah tu boleh ditambah. Mana yang menderma darah tu, boleh menyelamatkan banyak nyawa. Salah satunya insan yang diselamatkan adalah I. Masuk 2botol darah setelah mengharungi operation 13jam tahun yang lepas. Imbas kembali... 

Dengan menderma darah, kita dapat menyihatkan tubuh badan tau. Jangan pulak u olls risau yang u olls kurang darah bila menderma. Darah dalam badan akan diproses secara semulajadi. Tak kan ada isu kekurangan darah. 

Kriteria penderma darah: 
1.    Sihat tubuh badan pada hari pendermaan.
2.    Berumur di antara 18-60 tahun.
§  Bagi yang berumur 17 tahun, perlu mendapatkan kebenaran bertulis daripada ibubapa atau penjaga
§  Bagi yang berumur 61-65 tahun, perlu mendapatkan kelulusan bertulis daripada doktormengenai tahap kesihatan badan.
3.    Berat badan melebihi 45 kg.
4.    Tidur melebihi 5 jam pada malam sebelum hari pendermaan.
5.    Tiada masalah kesihatan.
6.    Tidak mengambil sebarang ubat-ubatan.
§  Tidak mengambil antibiotik dalam tempoh 7 hari sebelum hari pendermaan.
§  Sila rujuk pegawai perubatan bertugas untuk ubat-ubatan lain.
7.    Telah mengambil makanan sebelum menderma darah (tidak berpuasa).
8.    Tidak terlibat di dalam sebarang kegiatan berisiko tinggi seperti berikut:
§  Hubungan jenis sesama jantina (homoseksual).
§  Hubungan jenis dengan kedua-dua jantina (biseksual).
§  Hubungan jenis dengan pekerja seks komersial / pelacur.
§  Bertukar-tukar pasangan hubungan jenis.
§  Mengambil dadah secara suntikan.
§  Menjadi pasangan hubungan jenis kepada mana-mana golongan di atas.
9.    Pendermaan terakhir sekurang-kurangnya 3 bulan untuk penderma darah penuh (whole blood), dan 2 minggu untuk penderma aferesis.
10.  Untuk penderma wanita:
§  Tidak mengandung.
§  Tidak datang haid.
§  Tidak menyusukan anak.


.: Hasil pencarian Google:.

Tahu jenis darah u olls?
Kalau u olls rajin buat check up, mesti u olls tahu jenis darah u olls. Kalau tak tahu, waktu menderma darah mesti misi tu beritahu. Kalau dorang tak kasi tahu tu tanyalah. Apa guna ada mulut dan akal untuk bertanya. 

Jadi, marilah reramai menderma darah.

Monolog: Bila tahun terakhir I derma darah? Hermmm

Bye!

Wednesday, June 13, 2012

Mengidam! Duriannnn

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera

Sana sini I dok tengok orang jual durian. Kat lori la tepi jalan la. Argh! Geram.

.: Hasil pencarian Google:.

Dari I demam lagi, dok merengek nak makan durian. Tapi masa tu tak boleh nak makan sebab pantang. Sebenarnya, I tak boleh sangat makan durian. I dengan durian takde chemistry. Sigh!

Tapi tak pedulik. I nak jugaaaaaaaaaaaaak.

Jom makan durian.

Bye! 

Wordless Wednesday #46

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera

Tuesday, June 12, 2012

Euro 2012

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Mana satu favourite U olls?


.: Hasil pencarian Google :.

Me? Tunggu final je. Semua pun I sokong. Hahha

Sikitttttt Lagi :)

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera

Bersyukur masih boleh bernafas. Alhamduliullah.

Pepagi ni, warm up sikit dari buat kerja. Mula la buat blog walking di page favourite I. Lepas satu page satu page I singgah. Terlintas pulak nak singgah di page hasil tabungan I. Bila singgah, teruja pulak melihat amount yang makin bertambah. Hehehe. Kalau ikutkan dah lama boleh cashkan, tapi biar la dulu. Belum pun sampai ratus2 baru puluh2. 


Pun begitu, bersyukur apa adanya. Ukur baju badan sendiri kata Mama. Yang ado ni tetap la bersyukur. Yang tak ado nak bersyukur buat menda. :p

Oke la nak jalan lagi. 

Bye!

Friday, June 8, 2012

Untuk Dia ¯\(ツ)/¯

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Wednesday, June 6, 2012

Wordless Wednesday #45

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera

Along Wedding

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Alhamdulillah, semakin sihat rasa tubuh badan ni, walaupun tekak masih meloya loya. Entah kenapa la asyik meloya2. Mungkin sebab terlalu banyak makan ubat. Atau mungkin sebab I tak lalu makan. Berat pun da susuk. Ehek.

Oke!

Last weekend, I menyertai rombongan perkahwinan Abang sulung I. Kalau tahun lepas, Abang yang kedua. Kali ni yang pertama pulak. Jodoh sampai lambat, kawin lambat la kan. Walau I tak berapa nak sihat, tetap juga I menyemakkan diri, atas permintaan keluarga angkat I ini. Hehee.




Oke Bye!

Saturday, June 2, 2012

Aku datang ¯\(ツ)/¯

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera..

Friday, June 1, 2012

Awesome! Cuppies Chomel

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Dalam pada tak sihat tu, sempat juga melangsaikan tugas I hari ini. Di bantu oleh my buddy yang menumpangkan I untuk mengambil tempahan ini. A million thanks. Sorry la tak banyak nak diborakkan sepanjang perjalanan, maklumla badan masih lemau. Dengan cuaca yang panas, memang mood kelaut. My Sexy Baby dah selamat sampai kat kampung.

Dengan bantuan my G Baby perjalanan yang hanya memakan masa 30min, membawa ke 1jam. Ke laut mana tah dia bawa. Atau I yang salah type kat G Baby tu. Jadi ikut instinct aje la. Otak dan badan tak centre. Suma pun tak kena je dibuatnya.

Pusing punya pusig sampai juga ke destinasi yang dituju. Terima kasih buat Sis Zuraidah yang bersusah payah menyediakan cuppies ini. Chomel, sangat. Kalau U olls nak order boleh la ke blog beliau dengan menekan link ini Chomel Cupcakes. Kemudian jangan lupa like FB Chomel Cupcakes. 

Inilah hasil tempahan I.


Oke itu aje. No words, counting time untuk balik dan rest. 

Bye!

Hello June!

No comments:
Assalamualaikum, Salam Sejahtera

Permulaan bulan di hari Jumaat. Alhamdulillah.

Kesihatan yang tidak memuaskan harap sihat selepas ini. Sakit penghapus dosa. Insyallah.

Bye!
Related Posts with Thumbnails