♥ Aurora

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
"I'd rather treasure an enemy than to keep a friend who's passion is to put me down SECRETLY...." -------------------------------------------------------------- "You know a dream is like a river, ever changing as it flows. And a dreamer's just a vessel that must follow where it goes. Trying to learn from what's behind you and never knowing what's in store makes each day a constant battle just to stay between the shores. And I will sail my vessel 'til the river runs dry. Like a bird upon the wind, these waters are my sky. I'll never reach my destination if I never try, So I will sail my vessel 'til the river runs dry. Too many times we stand aside and let the water slip away. To what we put off 'til tomorrow has now become today. So don't you sit upon the shore and say you're satisfied. Choose to chance the rapids and dare to dance the tides"

Wednesday, March 30, 2011

Inner shine punya pasal!!!

No comments:
السلام عليکم
Dengan seayu mungkin, walau muka tu sembab Yy semangat datang kerja. Semangat kena ada, walau hakikatnya sistem ketahanan badan ni makin berkurangan.

Berbekalkan sebotol Inner shine ditangan sebagai jus permulaan <--- muak minum jus hari2.

Mungkin penuh dengan rungutan, nah terus tumpah ke uniform yg baru 30minit disarungkan..!! Cheese Nan sedap dimakan dengan tandoori nyummmyyyy!

Nasib baik, aku bawa baju spare yang memang hari2 aku bawa hehehe.


Tiba2 lari dari kaler klinik. Oren ahahaha..

Tuesday, March 29, 2011

Cerita semalam belom abes.... Dusshhh

No comments:
السلام عليکم

Dari rumah, sampai FB sampai ke SMS, penat nak melayan karenah adeq manja yang tak berapa nak manja. Haissshh apa la salah dan silap yang telah Yy lakukan terhadap mereka berdua ni. Ish2..

Nak kata Yy ni kurang beri perhatian, Yy cuba gak la selit2kan diri dengan kata lain menyibuk, tapi kalau sering kali dijawap...

"Tak ada apa, okay aje sibuk dengan kerja dan study"

Nak kata Yy tak pernah tanya, apatah lagi memperli akan dijawap...

"Sibuk la sis, sorang2 handle kedai"

Tapi, bila munculnya adik bongsu yang pernah tinggalkan Yy satu ketika dahulu, atas sebab2 yang tertentu, keluar pulak perasaan lain dengan mereka2 ni. Aishhh pelik, sejak bila pandai nak meroyan dengan Yy ni. Bila cakap gitu tak ngaku plak!

Heeeeeee apa korang nak sebenarnya.. Cuba cakap..!

Hari Ini

No comments:
السلام عليکم
Hari ini hari Selasa hehee. Sejak kebelakangan ni, Yy rasa lemah sesangat. Adalah nak dijadikan cerita, waktu dan ketika Yy menaip sekarang ni, dalam keadaan mata Yy separuh sedar. Ayooo seperti di gam gam mata ni. Walhal, malam tadi punya la awal tidur. Well, baby yang jahat kena tidur awal apa. Kalau dak, meroyan migraine. Uhuk

Menjelang hari2 terakhir nak bercuti ni, banyak kerja yang nak Yy settlekan sebelum perintah berkurung dilaksanakan. Ya aaaa awwwww terkurung sudah. Segala, phone calls terpaksa di-ignorekan, sms di-update, fb tetap on, ym juga on ahahhaa

Mari lihat perkembangan Yy....


Masih sakit, dan bengkak masih disitu.. :(

Sudah kerja!

Monday, March 28, 2011

Party yeah

No comments:
السلام عليکم
Event; Birthday
Place; The Garden, Curve
Time; 8.30pm

Sebelum perintah berkurung bakal dijalankan, elok la sekiranya mempartykan diri. Ehek


Aye dan Bby..


Ej n Mysta


Happy Birthday Jai!

Gambar dari Armani Passion ;p

Controversy

2 comments:
السلام عليکم



Macamkan artis pulak hekhek

Monday.. Hehehee

No comments:
السلام عليکم





Oke buat kerja bye2

Sebenarnya...

2 comments:
السلام عليکم
Sakit2 pun merayap sampai malam.

Nak tenangkan diri yang serabut sangat. Benar takut untuk melalui detik2 pembedahan.

So, mahu sok sek sok sek diluar gitu.

Tunggu kedatangan SDF, so curi2 snap dulu...


Ala2... Sweetnya Yy ahahahaaa


Alamak, terkembang pulak hidungnya.... Sorry Ej :p


Yart, yang sibuk dengan tepon. Cuti2 pun dok kerja gak uhhhh


Jeng jeng jeng... Chieyo Sean @ adik bongsu in the house. Kami dah berbaik, kakak mesti ampunkan dosa adiknya kan ahahhaaa. Sibuk juga tengok hanphone. Kalah orang bekerja.


Jadi, diorang yang sibuk2 melayan perasaan memasing. Kalau bebel pun mulut Yy aje. So layan diri sendiri la. Oh anggunnyaaaaa :p

Time to let myself happy2...

No comments:
السلام عليکم
Fuh... Selesai melakukan kerja rumah+rutin mingguan, tibalah masanya untuk merayap seantera kawasan. Ngeh2. Kalau duduk rumah tengok tv, then tv tengok Yy, then terjaga cari makan, then tengok tv lagi, then tv tengok Yy balik, lama2 otak jadi jam pasal pening. Adalah baiknya menyegarkan otak dan menghappy2kan diri, selagi sempat.

Cuaca diluar amat sejup2 keadaannya. Alhamdulillah, walau panas terik, masih mampu menarik nafas lega. Dalam keadaan aman dan damai. Amin.

Makan time. Mengidam lah...



Walau tak boleh kunyah, Yy cuba kunyah ok. Guna gigi arnab Yy la.



Macam mana Yy makan..? Yy main hisap2 hehehe

Oke, dah kenyang semua...? Jom tengok movie.



Komen tentang cerita ini, oke2 la hehehe

Kemudian, disebabkan dah petang, mari la kena Teh Tarik.



Teh itu angin, jadi Yy minum jus apple. Well, kata doctor, Yy kena banyak minum jus.

Sunday, March 27, 2011

Bila hilang keyakinan dalam diri...

No comments:
السلام عليکم
Menanti hari2 pembedahan semakin hari buat Yy semakin tidak kuat. Biarpun kata2 positive dari keluarga dan kawan2 belum buat Yy rasa yakin. Entah kenapa, perasaan negative dalam diri membuak2. Cuba tenangkan diri pada yang Esa, perasaan gementar semakin kuat menghantui diri.

Bila terkenangkan wajah tenang Mama, melayan karenah anak perempuan tunggalnya ini, terasa sayu dihati. Seboleh2nya permintaan anak perempuan tunggalnya ini dipenuhi. Sebut sahaja mahu makan apa, sudah semestinya Mama akan sediakan. Tanpa banyak karenah, bila si anak meminta Mama memanaskan air untuk dituamkan ke pipi yang membengkak, walau mengeluh sakit lutut, tetap bangkit dan lakukan. Oh Mama, seandainya pembedahan itu tidak berjaya, ampunkan salah silap anak perempuan tunggalmu ini.

Kasihnya Ayah, walau tidak menunjukkan rasa yang tersirat dihati. Namun sebagai anak yang lebih memahami, walau segunung tangisan yang disembunyikan, tetap juga dapat merasakan. Jelas terdengar  keluhan si Ayah, merintih selepas satu, datang lagi satu ujian yang menimpa keluarga ini. Yy anak perempuan tunggalnya hanya mampu tersenyum dan terus tersenyum. Dugaan hidup Yy terima dengan penuh redha.

Mungkin tanpa sedar, Yy telah melakukan kesilapan. Dan mungkin ini adalah pembalasan. Mungkin tanpa sedar, mulut ini lancang berkata2.

Sepanjang mc 2minggu Yy dok dengar lagu ni aje. Best..


Saturday, March 26, 2011

Ameloblastoma

No comments:
السلام عليکم
Meh, baca ramai2 kerana penyakit inilah, Yy suffer menanggung derita..

Ameloblastomas are rare tumors that are usually noncancerous (benign). However, they grow quickly and can change and destroy bone around them. Ameloblastoma develops in the jaw, often at the site of the third molar, and rarely involves tissue from the eye sockets or sinuses. The tumor forms from remnants of cells that, under normal circumstances, develop into tooth enamel. Long-term follow-up is necessary because ameloblastomas can recur.
Symptoms of ameloblastoma may include facial deformity, dentures or bridges that do not fit, facial swelling, ulcers on your jaw, difficulty moving your jaw, swelling, pain or numbness in your jaw, pain around your teeth, loosening of your teeth or numbness in your mouth.

Why choose Mayo Clinic

  • Expertise, experience and teamwork. A team of experienced medical and surgical specialists join forces to develop the best comprehensive plan for treating your ameloblastoma. Often reconstruction of the jaw is needed. At Mayo Clinic, the cancer surgeons and the reconstructive surgeons work together to do all of the treatment during one surgery.
  • Advanced technology. Mayo makes extensive use of advanced technology to improve your chances for positive outcomes. Computer modeling is often done to ensure reconstruction restores the normal facial structure and appearance as much as possible.
  • World-famous services. Mayo Clinic doctors are internationally known for their diagnostic and treatment skills. With one of the largest clinical laboratories in the world, Mayo pathologists analyze tissue not only for Mayo patients but also for patients across the U.S. and around the world.
  • Comprehensive cancer centerMayo Clinic Cancer Center meets strict standards for a National Cancer Institute comprehensive cancer center, recognizing scientific excellence and a multidisciplinary approach focused on cancer prevention, diagnosis and treatment.
Suka tak suka, Yy kena buang juga dari Yy terus sengsara.

Padamkan lampu Anda.. 1jam sahaja

No comments:
السلام عليکم
Marilah sama2 menyokong Earth Hour.. Padamkan lampu anda 1jam sahaja 8.30pm-9.30pm.



Clinic tutup awal yeah...

I'm Back!

No comments:
السلام عليکم
2minggu dapat mc, rasa kejap aje. Hari ni dah masuk kerja, esok offday. Ahahahaa.. Macam mana Yy leh miss la nak drag mc sampai sabtu. So, rugi gitu. Well, kalau datang hospital dengan Dr. Bhamini nak extand cuti lelama pun tergagap dibuatnya.Yawww...


Bukti Yy dah masuk kerja. Tengok latar belakang pun dah tahu. Lupakan tentang jerawat strees itu, ianya dah pun pecah, 3bersaudara oke. Tunggu kering dan kembali dengan wajah normal. Huhuu

Oke, say hallo too paper work yang menunggu. Hallo...

Friday, March 25, 2011

Jumaat yang suram..

No comments:
السلام عليکم
Hari terakhir MC. Wahahhaaa mood pun macam tak best aje. Rasa malas sudah datang.


Jerawat didahi makin over. Ceh!! Bengkak di pipi makin susut, harap2 esok lagi susut. Esok dah start kerja. Kalau makin bengkak dok diam2 dalam bilik Yy dibelakang kikiii


Carnation dan rose in the house yo... Mekasih

Thursday, March 24, 2011

HTAR.. Follow up lagi

No comments:
السلام عليکم

Bengkak tiada. Ambil gambar waktu baring, memang nampak tembam lebih. Sila abaikan jerawat didahi tersebut. Memang stress sudah.

Muka Yy lagi la kat HTAR ni. Kakak2 nurse kat bahagian bedah mulut ni dah kenal dah Yy ni. Huhuuu gelamer sat. Gelamer berpenyakit. Ceh boleh belah huhuu

Appoitment pukul 2 petang. So takde la terkejar2 mana kan. Slow n stady aje. Kali ni pergi dengan Dr. Bhamini. Senang sikit kalau bawa Dr. Bhamini. Apa yang Yy rasa beler2 leh lah dia tolong explain dengan lebih lanjut. Well Yy kan memang beler sentiasa. Huhuu

Sepatutnya, Yy berjumpa Dr. Nury, tapi kelibat Dr. Nury takde. Hah semalam, tak nampak Dr. Yong, hari ni nampak pulak muka dia. Tapi bukan dia yang handle kes Yy hari ni. Yy dipanggil oleh Dr. Tah. Wah ramainya Dr yang handle benda ni. Disuruhnya, Yy pergi ke bilik anesthesia, untuk pengesahan lebih lanjut. Apa tunggu pergi la kan.

Kat bilik anesthesia, apa tu anesthesia...?

"Anesthesia, or anaesthesia (see spelling differences; from Greek αν-, an-, "without"; and αἴσθησις, aisthēsis, "sensation"), traditionally meant the condition of having sensation (including the feeling of pain) blocked or temporarily taken away. It is a pharmacologically induced and reversible state of amnesiaanalgesia, loss of responsiveness, loss of skeletal muscle reflexes or decreased stress response, or all simultaneously. This allows patients to undergo surgery and other procedures without the distress and pain they would otherwise experience. An alternative definition is a "reversible lack of awareness," including a total lack of awareness (e.g. a general anesthetic) or a lack of awareness of a part of the body such as a spinal anesthetic. The word anesthesia was coined by Oliver Wendell Holmes, Sr. in 1846.[1]
Types of anesthesia include local anesthesiaregional anesthesiageneral anesthesia, and dissociative anesthesia. Local anesthesia inhibits sensory perception within a specific location on the body, such as a tooth or the urinary bladder. Regional anesthesia renders a larger area of the body insensate by blocking transmission of nerve impulses between a part of the body and the spinal cord. Two frequently used types of regional anesthesia are spinal anesthesia and epidural anesthesia. General anesthesia refers to inhibition of sensory, motor and sympathetic nerve transmission at the level of the brain, resulting in unconsciousness and lack of sensation.[2]Dissociative anesthesia uses agents that inhibit transmission of nerve impulses between higher centers of the brain (such as the cerebral cortex) and the lower centers, such as those found within the limbic system."

Tunggu punya tunggu, buat Yy lapar dan mengantuk. Nasib baik ada biskut dalam beg, tunggu apa lagi, makan la kan. Hehhe Dr. Bhamini kat sebelah dok baca novel omputih. Takkan nak ajak sembangkan. Dah habis makan biskut, sengaja je lelapkan mata, sudahnya hampir jatuh gak r, tersengguk2. Ahahaha nasib baik ada Dr. Bhamini kat sebelah. Kalau tak sure dah tersembam muka Yy kat depan. Kikikiii

Oke, time Yy dah sampai. melangkah masuk dalam bilik consultation yang sempit. Marah jugak la kan, sekali panggil dua patient masuk. Takde privacy langsung. Apa yang Yy boleh aspect, hospital kerajaan sure la privasy tu takde. Mula2 ambil berat, nah 70kg. Mana taknya cuti2 dok rumah makan, tido, makan tido. Tekanan darah Yy diambil pula. Tak pernah2 tekanan darah Yy naik sampai 149/79 ko. Tinggi neeeeeee. Mungkin stress menunggu. Lalallaa

Sudah settle, Yy balik semula ke bilik rawatan bedah mulut. Kali ni Yy jumpa dengan Dr. Tan. Walaweeeee semua Dr kat sini dah pegang kes Yy ni. Huhuuu

Menurut kata Dr. TahYy akan di-admit hari Ahad, 03/04/11. Untuk proses pegambilan darah.


Kesan lebam hari tu pun belum hilang lagi, nak amik lagi darah -_-

So, operate akan dijalankan pada 05/04/2011 hari Selasa. Selama minimumnya, 8 jam Yy dalam bilik pembedahan. Selesai oparate, Yy akan dimasudkan dalam ICU. Itupun hanya 2hari, kalau tiada komplikasi selepas operation. Dah okay semuanya, Yy akan di transfer ke normal wad /privacy wad. Bergantung pada keadaan Yy saat itu. Ngeri tak...?

Secara peribadinya, Yy rasa amat takut. Kerana Yy akan melalui perkara2 yang belom pernah Yy terfikir akan berlaku. Dan sebelum ianya berlaku, terlebih dahulu Yy dah mengetahui step2nya. Ada kala, Yy minta untuk tidak mahu tahu. Tapi, untuk jelaskan pada orang tua YyYy kena tahu juga.

Pinta Yy, doakan yang terbaik sahaja sepanjang proses ianya berlaku.

Wednesday, March 23, 2011

HTAR.. Follow up

No comments:
السلام عليکم
Seminggu lepas biopsy, kena la follow up dengan Dr. Thomas untuk tengok bahagian gigi/sel yang diorang ambil hari tu. Hurm.. Kelewatan sampai walau masih under appointment. Menunggu giliran itu sudah menjadi kebisaan kalau pergi ke HTAR. Ye dak. Hehehhee. Oh ya, result biopsy belum kuar. Huhuuu


Bengkak semakin susut nampaknya.


Oke, mekasih EJ teman Yy.

Dr. Thomas ni baik la juga kan. Mungkin disebabkan beliau dengan Dr. Bhamini satu batch masa belajar dulu, kira Yy ni beruntung la kot dapat treatment yang terbaik. Ye ke. Ahahaha berangan, ntah2 memang begitu cara Dr. Thomas melayan pesakit2 dia kot. Ehek

Sewaktu biopsy hari tu, Dr. Thomas dibantu oleh Dr. Yong yang cute miut orangnya. Walaupun berbangsa cina, tapi salute giler la bila beliau berbahasa melayu. Fasih ya amat. Sure kawan dengan orang melayu tulin, tak main celup omputih. Ahak

Tapi, hari ni tak nampak pulak kelibat Dr. Yong tu. Cuti kot. Sudahnya, setelah Dr. Thomas bertanya khabar dan melihat bahagian mulut Yy yang bengkak ni, kes Yy diberi pulak pada Dr. Mohd Nury YusoffYy fikirkan Dr. Nury tu perempuan. Ye la nama pun Nury, apa u olls aspect...? Sudahnya lelaki da.... Lembut ko, macam nyah pun ada. Choi jahat Yy ni tau. Perwatakan beliau lembut la. Tetap lelaki sejati, cuma dia jenis lembut + sopan santun. Dan Yy tengok mejoriti Dr2 kat sini memang lembut lah. Hehehhe

Sebelum biopsy hari tu, Dr. Yong tak berjaya untuk ambil darah Yy. Well saluran darah Yy halus+menyorok, agak susah nak buat. Kali ni Dr. Nury mencuba nasib. Biasa la kalau tak cucuk 2-3kali bukan Yy la kan. Habis berlobang lengan2 ni waaaa. Tu la, Yy dah kata ambil darah dari tangan kiri, nak juga cuba sebelah kanan kan dah susahkan diri Yy terpaksa cucuk sebelah kiri. Sebelah kiri, sekali cucuk dah kuar darah. Huh

So, jumpa Dr. Nury, siap bergambar bagai. Mungkin la nak tengok muka before and after operate. Procedure katanya, so follow la...

*Credit to Google*

Lepas tu, diberi surat untuk buat Chest X-ray. Gusi yang nak kena operate kenapa nak kena buat X-ray dada pulak. Prosedure katanya. Ikutkan aje...


Ada 5 X-ray didalam sampul tersebut.

Lepas tu pergi buat ECG. Biasanya ECG ni untuk 35tahun atau ada masalah jantung je yang kena buat. Ni sekarang 30tahun pun kena buat. Prosedure katanya. Buat aje la

*Credit to Google*

So, Yy tengok sendiri, dan dah di sahkan oleh Dr. Bhamini, kedua2 test tersebut normal. Cuma Chest X-ray tu penuh hitam2. Kesan asap rokok. Ahahha. Oke2. Yy dah stop smoking tau. Oh sudah baik. Hehhe

Oke la, Yy nak sambung buat kerja2 yang tertanggunh seminggu yang lepas..


Nah, 2beg kuning untuk Yy. Hehhe. Sebelom tu, makan ubat dulu. Chow bedah :p

Tuesday, March 22, 2011

Nak due dah..

No comments:
السلام عليکم
Semakin hampir...


MC yang Yy dapat makin nak abis.. Waaaaa


8 hari kejap aje kan...

Tapi bengkak tak susut lagi ni, leh ke dapat MC lagi.. Dr Thomas please... Hehhee

Yellow Lilies

No comments:
السلام عليکم
Tiada ku sanggka akan dapat bunga,yang berwarna kuning, kuning diraja.. Lalallalaaaa

Ewah.. Berlagu dondang Yy kan. Hikhik

Sakit2 ni mentang2 tak dapat makan buah2an (bohong tau) dapat juga makan sikit2, Yy dapat bunga juga. Yeaaa

Related Posts with Thumbnails