♥ Aurora

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
"I'd rather treasure an enemy than to keep a friend who's passion is to put me down SECRETLY...." -------------------------------------------------------------- "You know a dream is like a river, ever changing as it flows. And a dreamer's just a vessel that must follow where it goes. Trying to learn from what's behind you and never knowing what's in store makes each day a constant battle just to stay between the shores. And I will sail my vessel 'til the river runs dry. Like a bird upon the wind, these waters are my sky. I'll never reach my destination if I never try, So I will sail my vessel 'til the river runs dry. Too many times we stand aside and let the water slip away. To what we put off 'til tomorrow has now become today. So don't you sit upon the shore and say you're satisfied. Choose to chance the rapids and dare to dance the tides"

Wednesday, September 30, 2009

LiRik LaGu UnTuk Minggu Ini - Hatin' On The Club

No comments:
Hatin' On The Club Lyrics

Now this will be the last time you did me wrong
No more laying up in your arms
No calling, saying you want me back
I'm packing my bags, what you think about that?

I stayed at home like a good girl do
But tonight baby you got me sad and blue
I just heard about the girl in your car, yall kissing at the bar
Got me crying

[Chorus:]
Oh, you got me hatin' on the club
'Cause you took my love
Oh you took my love
Now you got me like whoahhh(why..)
You got me hatin' on the club(why..)
You took my love(why..)
Why'd you have to take my love(why..)
Whoahh...

And you can be mad at me all you want
I ain't coming in, I'll be waiting out front
Coming out the door with your girlfriend
You did me wrong boy tell me where our love went

I stayed at home like a good girl do
But tonight baby you got me sad and blue
I just heard about the girl in your car, yall kissing at the bar
Got me crying

[Chorus:]
Oh, you got me hatin' on the club
'Cause you took my love
Oh you took my love
Now you got me like whoahhh(why..)
You got me hatin' on the club(why..)
You took my love(why..)
Why'd you have to take my love(why..)
Whoahh...

Now this is the sound of a broken heart
There's only one reason why we're apart
She never woulda made it to your car
If it wasn't for the club,I'd still have my love(I'd still have my love)
We would still have us(We would still have us)
I'd still have my love(I'd still have my love)
We would still have us

But now we're like whoah

Oh, you got me hatin' on the club
You took my love
Oh you took my love

You got her hatin
Boy you got her hatin on the (A)
You got her hatin
Boy you got her hatin on the (A)
You got her hatin
Boy you got her hatin on the club, club, club, club

Tuesday, September 29, 2009

29/09/09 @ 2:18:28am

No comments:
Sungguh aku tak sangka sama sekali. Apa yang aku terima dan baca. Tak pernah terfikir sama sekali ini keadaan yang terjadi bila aku menyuarakan untuk tidak mahu menyambut ulangtahun kelahiran aku yang akan datang. Sungguh aku tak percaya perkara ini terjadi dalam hidup aku disaat aku mengecapi kejayaan. Setelah aku miliki sesuatu yang aku inginkan. Akhirnya ikatan itu terputus walau tanpa sebarang masalah yang berlaku antara aku dan dia.
Tarikh ini, 29/09/2009 jam 2:18:28 am, aku terima SMS dari Ej yang berbunyi "Assalamualaikum... Aku nak minta maaf kalau kalau ape yang aku nak kata katakan memang akan menyakitkan hati kau... Aku da cukup lama pendam perasaan aku dan sampai sekarang aku da tak sanggup nak pikul beban ni. Aku dah tak nak kau perbodohkan aku lagi. Mulai sekarang aku da tak nak kau lagi dan aku nak kau amik barang2 kau kat rumah aku.. Untuk pengetahuan kau aku da tau gerak geri kau. Kau fikir aku bodoh dan diam tapi kau lupa yang aku ada otak untuk berfikir.. Selama ni lama aku memerhatikan kau dan aku da lama frend finder kau.. Aku da nekad dengan keputusan aku"
Terkedu aku membaca sms itu bila aku bangun dari tidur. Sungguh aku tak tahu kenapa tiba2 jadi macam ni. Sms itu menghalau aku dari rumah yang aku duduki dekat 4tahun. Aku menarik nafas dalam2. Minta ditenangkan hati yang panas pagi2. Kesalnya aku dengan sikap Ej. Kesal sangat2. Kalaupun ada masalah antara aku dan dia, tertanya2 aku dalam hati, apa masalah itu. Terfikir aku seorang diri, apa punca masalah itu. Masih kurang faham kenapa jadi macam ni. Mana puncanya... Aku biarkan mulut itu terus berkata2. Aku biarkan sms yang bertalu2 masuk dalam handfone aku. Masih kurang mengerti apa yang terjadi sebenarnya. Secara rasional yang boleh aku fikir, tiada kepercayaan disitu. Frend finder yang wujud tiba2, menunjukkan tiada lagi kepercayaan dari dia buat aku. Sejak bila ianya wujud? Aku kurang pasti. Yang boleh aku katakan, ada sesuatu yang memang tak kena.... Apa dia, akan ku selidik, akan aku perhati dari jauh... DAAAAAAAAA P/S Aku tetap Cool walau Hati aku Di Pijak2... (",)

Wednesday, September 23, 2009

LiriK Lagu MinGgU iNi - Bengang

No comments:
Bengang - Akim AF7
Aku bosan dengan cinta mu
Aku rasa buang masa
Kau selalu mendustakan cintaku
Aku fikir kau tak searus
Lebih baik ku beralih
Biar kan diriku terus bersendiri
Ku tak fikir engkau setia
Walau jasad dan juga nyawa
Sebagai tanda cintamu padaku katamu
Korus:
Tak mungkin ku percaya
Kata-kata yang penuh dusta
Hanya lah bibir berkata yang memilukan
Menambah bengang rasa hampa
Kerunsingan diriku terasa
Cukup berkali kau berkata
Jangan diulang lagi dusta
Jangan kau pujuk hati yang terluka
Tak mungkin akan ku kembali
Jika janji sekadar mimpi
Tak mungkin ku sama dirimu yang sering berdusta
Ulang Korus
Letih hatiku diserang pilu
Letih hatiku teringat janjimu, oooh caramu
Akan ku teruskan hidupku, oh tanpamu
Ulang Korus
Oooooo…..

Monday, September 21, 2009

2nD DaY RaYa - JaLaN2

No comments:
7.00 Pagi Baru bangkit dari tidur. Memandangkan tempat aku tidur itu, berhampiran dengan dapur, jadi mudah benar untuk aku terjaga. Lagi2 bila adik beradik Mama yang jarang + lama tak jumpa bertemu. Segala macam cerita yang muncul. Lagi2 bau Nasi Goreng yang menusuk hidung membuatkan aku mahu terus bangun. Lapar la pulak... 11.00 Pagi Aku sekeluarga keluar pergi Sungai Besar, mencari baju sekolah Farhan yang da lusuh + dah tak muat. Maklum la adik aku ni badannya leh diketogorikan sebagai semangat giler. (",). 1.00 Tengahari Singgah makan kat kedai Bihun Hailam yang memang da lama aku tak jejak. 1.30 Petang- 3.00 Petang Da la aku ni pakai skrit ngan t-shirt je, Mama leh bantai nak berapa kat rumah pakcik2 dia pulak. Dah nak mengelak memang tak boleh. Ikutkan aje. Nanti kata durhaka pulakkan. Nasib baik la ada selendang dalam kereta. Dapat gak aku tutup warna rambut aku yang agak terang ni. Dan sebenarnya, aku tak suka warna rambut ku ini. Kelihatan mukaku yang amat pucat. Nak menyesal da tak boleh kerana, telah mengeluarkan wang yang agak banyak untuk warna ni. Sakitnya hati cerita pasal rambut ni... 6.30 Petang - 12 Malam Kebosanan melanda bila kat kampung ni kan. Mula la panas je bontot ni... Hehe... Memandangkan nak jalan beraya pun malas, jadinya melepak aje la kat rumah. ZZZZZZZZZZZZZ
P/S Tak senang duduk aku dibuatnya

Sunday, September 20, 2009

1st Day rAya - BaLiK KamPunG

No comments:
9.00 pagi
Baru membangunkan diri dari tido. Mama da kejut aku dari pukul 7.00 pagi, tapi still golek2 malas. Biasa la kan, da lama tak bangun lewat. Rasa2 nak bangun lewat pulak. Tapi macam tak kena dengan masa je kan. Sudah2 da lewat ni bangun... Membangunkan diri dari tidur, dengan penuh kemalasan, aku tengok takde sapa pun kat rumah. Semunya pergi solat raya. Aku? Kenapa aku tak pergi? Aku masih dihujani dengan ....... Paham2 sudah, jadi aku ditugaskan untuk menyediakan makanan2 yang da Mama sediakan untuk orang2 kampung. Menu pagi raya, Ketupat Palas, Sotong Kering Masak Sambal, Rendang Daging, Sayur Goreng, Dan juga Ayam Goreng. Tak sempat untuk aku mengambil gambarnya, kerana sudah kelewatan untuk aku bangunkan diri. 11.00 pagi Semua da ready. Time untuk gerak ke destinasi. Snap2 dulu... (",)
KekuatanKu, KelemahanKu, EmosiKu... KesayanganKu...
11.30 Pagi Singgah kubur, melawat adik aku yang da lama bersemadi disitu. Al- Fatihah 12.00 Tengahari Menuju ke destinasi balik kampung. Pertama kalinya aku bawa Baby ke kampung halaman aku. 2.30 - 4.00 Petang Dah sampai kat rumah Embah, yakni ibu kepada ayah aku. Nenek aku la. Nama pun orang jawa, jadi panggilan agak special cikit. Hehehe. Sampai kat sana, cuma ada Ucu, adik bongsu ayah aku. Makan2, raya2 dan rehat dulu sebelum ke destinasi yang seterusnya. Penat rupanya drive ni.. Moh layan pic yang sempat aku snap...
Hehehe aku yang memang giler bergambar... Adik ku Ezzy sama gak dengan aku suka bergambar. Lalalaa Ayah dan Embah Ayah Dan Mama tengok2 aku ikut rupa sapa.... Hehehe Ha... Yang berbaju biru family aku, Yang berbaju coklat family Ucu bergambar dengan Embah
4.30 Petang Berangkat ke destinasi yang seterusnya. Kemana, kerumah Nenek pulak. Yakni ibu kepada Mama aku. Hehehe mata aku da liat sangat2 ni mengantuk. Dugaan betul bila aku je yang drive. Takpe2... 5.15 Petang Da sampai rumah Nenek. Sapa ada kat sana. Wak sekeluarga, Bik Mie sekeluarga, Elly sekeluarga, Wan sekeluarga, Bik In sekeluarga, sedang menantikan lauk2 yang kami bawa dari KL. Huhu. Time ni da lupa diri. Terus cari nasi. Kebulur tahap gaban. Lalala oleh kerana lupa diri takde la gambar2 mereka yang aku sebutkan diatas. Hehehhe 9.00 Malam Setelah sekian lama menanti dek kerana berfikir nak beraya kemana, akhirnya bergerak juga aku ke rumah Wak kat Bangan Terap. Tak jauh dari rumah Nenek. Antara rumah yang wajib aku singgah. Lepas itu kemana lagi kalau tak kerumah Bibik Mie yang tak jauh dari rumah Wak. Huhu...
Hehehe aku lagi....
Aku dan Aida yang memang aku geram sangat2 bila jumpa dia. Kalau perasan post aku sebelum ni, aku salah nama da. Ini nama betul dia Aida. Hehehee
12.00 Tengahmalam Sampai rumah Nenek semula. Cari port untuk tido....
DAAAAAAAAAAAAAAAA P/S Sabar Menanti

SelaMat HarI RaYa

No comments:
Buat semua yang sudi menyinggah blog aku ni. Ikhlas dari aku untuk korang semua. (,") ~ KAD RAYA ~ (",)
(,") ~ KUIH RAYA ~ (",) (,",) ~ SAMPUL RAYA ~ (",) (,") ~ DUIT RAYA ~ (",) (,") ~ TAK CUKUP? PILIH KAT BAWAH NI OK ~ (",)
Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Salah silap harap di maafkan ye 0-0 ok... (",) P/S Im going to see my HALO

Saturday, September 19, 2009

29th Day PuaSa & ArY'S BufDay

1 comment:
Dikesempatan ini, aku nak ucapkan Selamat Ulangtahun Kelahiran buat salah seorang sahabat aku yang menyambut ulangtahunye yang ke ___ (isilah berapa nombor yang korang nak isikan). Dengan di iringi doa, moga panjang dan murah rezeki, Amin Insyallah. All the best dalam apa jua perkara yang dilakukan ok. Daaaaaaaaaaaa P/S Waktunya hampir tiba (",)

Thursday, September 17, 2009

27th DaY PuAsA & SaLon

No comments:
Hari yang membosankan bila time aku kerja kat MIMOS ni. Semua orang da bantai bercuti, jadi klinik agak sunyi giler. Aku kerja dengan Sue, aku pandang Sue dan Sue pandang aku balik. Doctor yang mengantikan Dr. B (pasal Dr. B ada meering dengan PETRONITA) pun bosan. Kejap dia keluar kejap dia masuk. Ikutkan hari ni aku nak apply leave pasal nak shopping last minit, tapi tak dapat. Sedih laaa.. Balik kerja pukul 5.30 petang. Jadi adik2 aku ajak aku pergi ke salon. Tapi masa seakan cemburu pada aku, jadi takpayah la. Sudahnya di kotak fikiran aku, jumpa mereka dan teman mereka ke Danau dan juga Jalan TAR. Badan aku sebetulnya penat sangat2 letih tak terkata. Kalau tak, aku leh balik awal dari waktu yang sepatutnya, tapi dek kerana Dr. B mahu aku tunggu sampai dia masuk klinik, jadi aku pun tunggu la. Rupanya sepasang baju kurung berwarna purple dan juga pendant berwarna merah hati menjadi buah tangan dari Dr. B. Aku dapat mengagak keadaan ini, kerana aku cukup menegnali Dr. B yang sememangnya baik hati. Hujan kat luar lebat sangat2. Dapat aku bayangkan keadaan Kesas Highway yang sure2 jammed giler. Ye la salon tu tempat dia kat Pandan Indah. Mengeluh aku sendiri...
Untuk hilangkan rasa boring, snap la dulu. Seperti dijangka, memang jammed giler. Aku mengantuk sangat2. Ej drive, aku kat sebelah tidur. Sampai kat salon dalam pukul 8.30malam. Dalam keadaan yang mamai, aku nampak adik2 aku yang lain dah siap mencantikkan rambut mereka. Tinggal aku yang masih lagi terpinga2. Yang penting niat aku untuk membuat rambut memang takde. Tapi kalau buat treatment itu, memang aku berniat habis. Sudahnya aku terperangkap dengan keadaan aku yang mamai itu. Sementara aku menghabiskan waktu yang ada untuk buat rambut aku ni, adik2 aku da pergi dulu ke Jalan TAR. Terus terang aku agak kecik hati disitu. Tak penting untuk aku luahkan. Biarlah aku naik jemu pulak nak ke Jalan TAR. Dah tentu2 ramai orang last2 minit ni. Huh Danau apatah lagi. Sungguh aku memang penat. Setelah hampir 4 jam menunggu, ini lah hasilnya. Muka mengantuk aku. Aku pun kurang pasti apa yang membezakan rambut aku yang dulu dan sekarang. Hurm Settle je aku terus pergi makan. Lapar giler perut aku ni. Dah tu aku terus ke Danau Kota. Takde apa yang menarik pasal banyak kedai yang tutup ari Khamis. Keadaan dapat kurasakan agak tegang. Malas nk fikikan emosi. Sudahnya, aku hanya pandang adik2 aku tanpa bicara. Malas sangat2 jadi aku fikir baik aku balik. Wajah paling latest (",) P/S You must look into people as well as at them

Wednesday, September 16, 2009

LiRik LaGu UnTuk Minggu Ini - More Than Words

No comments:
More Than Words - Extreme
Saying I love you
Is not the words I want to hear from you
Its not that I want you
Not to say, but if you only knew
How easy it would be to show me how you feel
More than words is all you have to do to make it real
Then you wouldnt have to say that you love me
Cos Id already know

What would you do if my heart was torn in two
More than words to show you feel
That your love for me is real
What would you say if I took those words away
Then you couldnt make things new
Just by saying I love you

More than words

Now Ive tried to talk to you and make you understand
All you have to do is close your eyes
And just reach out your hands and touch me
Hold me close dont ever let me go
More than words is all I ever needed you to show
Then you wouldnt have to say that you love me
Cos Id already know

What would you do if my heart was torn in two
More than words to show you feel
That your love for me is real
What would you say if I took those words away
Then you couldnt make things new
Just by saying I love you

More than words

Tuesday, September 15, 2009

25th DaY PuaSa & BerbukA+ShoPing

No comments:
Hari ni, mood kerja makin malas2 dan malas. Apa kena pun aku tak tahu. Mungkin situasi kat Mimos ni makin lengang, sebab kebanyakan Mimosian banyak yang da bercuti. Hm mungkin juga mood untuk aku bercuti da sampai. Lama juga aku tak bercuti. Last cuti masa aku pergi Genting Highland bulan 5 lepas, itu pun cuma 2 hari. Yela masa tu kurang staff untuk menjaga Baby Dr. B, yang baru berusia 4 tahun ini. Apalagi kan kalau bukan tempat kerja aku ni. Heh susah senang aku dengan dia dulu, tiada sapa yang tahu. Kalau aku nak cerita panjang berjela2. Lain kali aku story la pasal mula2 aku kerja dengan Dr. B ek. Sabar yerp.
Balik kerja pukul 6.00 petang, jadi ada yang mengajak aku buka puasa sama2. Ikut hati aku malas sangat2, kerana kepala aku amat berat. Lagi2 malam tadi aku tak lena nak tidur. Cik Muk (nyamuk) terlalu banyak yang merindui aku bila aku balik rumah Mama ni. Darah aku kan manis, jadi meka2 semua suka pada darah aku. Kalau tak caya kalau korang berkesempatan berjumpa aku in person, korang tengok je la kaki aku sebelah kanan. Penuh dengan kesan2 gigitan yang Cik Muk tinggalkan bila habis menghisap darah aku ni. Peliknya hanya sebelah kanan sahaja tau. Sungguh bijak nyamuk2 itu yerp. Pilih belah kanan je. Mungkin juga sebelah kanan lagi manis dari yang belah kiri. Hurm boleh diterima ker.. Sambung2 balik, jadi aku pun berbuka la dengan mereka yang mengajak aku berbuka sama tadi. Sapa lagi kalau bukan teman setiaku Jesz, Krol dan Ej. Jadi perjalanan diteruskan, aku pergi ke Sunway Pyramid. Kalau da masuk Sunway Pyramid ni, rambang mata dibuatnya. Bukan sahaja kedai2 yang sentiasa menggugat kewangan aku ni. Tapi kedai2 makan pun lebih kurang sama je. Hm nak berbuka dimana yerp, pada mulanya nak makan Pizza Hut, tapi malangnya penuh. Suruh booking awal2 ada yang kata tak leh booking. Macam tak logic je kan. Apapun aku faham, mungkin tak leh nak keluar untuk membooking kot. Yela nanti kurang pulak time nak rest nanti kan. Aku cukup memahami walau kempunan dihati. Wahaha lain kali ada apa. Sudahnya berbuka kat sebelah Pizza Hut. Bukan KFC tapi Teppayaki.
Dari takde benda nak makan kan, pun ok la. Walaupun hakikatnya aku bukan pengemar taugeh seperti yang lain2. Tetap bersyukur Alhamdulillah masih ada rezeki untuk aku hari ini. Amin... (",)
Sesudah selesai makan, apa lagi kalau da masuk Sunway Pyramid ni. Tambah kan simpanan aku kat Sunway Pyramid ni la kan. Simpanan yang tak boleh aku ambil2 da. Huh tak berbaloi, tapi nak puas hatikan. Rasakan... Padan muka aku. Wahahah gelakkan diri sendiri. Tapi memang awal2 aku da fikir sebelum aku masuk dalam Sunway Pyramid ni. Nak cari kasut. Aku ni kalau merayap mana2 walaupun aku tak membeli, kedai kasut juga yang akan aku singgah. Gilerkan koleksi kasut aku kat rumah tu melambak2 belum aku pakai, dan ada juga yang aku baru pakai sekali. Hehehe tak percaya moh datang rumah aku tengok sendiri. Ok2, sudahnya aku beli juga sepasang selipar dan 2 sepasang kasut (",)

Nawaitu nak beli purse pun ada, tapi bila fikirkan ada lagi 3 jenis purse kat rumah yang belum aku pakai lagi, aku lepaskan juga purse yang berjaya menarik minat aku ni. Lain kali leh grap, kalau ada lagi la, dan kalau rezeki aku untuk miliki purse itu kata hati kecilku ini. Yang menarik minat aku kat purse itu kerana ianya berwarna putih diluar, tapi didalamnya perwarna purple. Cantik kan. Korang bayangkan la sendiri. Putih itu suci kan purple itu pula lembut tau (",) . Aduh sayu hati aku nak meninggalkan purse itu. Takpe2 jangan ikut nafsu di hati. Nak raya ni. Namun pun begitu aku ambil masa dekat 30minit juga la untuk aku melupakan purse itu. Huhuhu. Nasib baik ada Jesz yang pandai memujuk hati kecil aku yang kecewa kerana tak dapat miliki purse itu. Ceh ayat2 simpati aku da keluar.
Sudahnya sementara menunggu Krol habis kerja, memandangkan dah nak masuk pukul 10 malam, Jesz mengajak lepak makan donut kat Jcko. Pandai si kecil itu buat aku lupa akan purse itu. Tapi silap masih terbayang2 di kotak pemikiran aku ni tau. Sampai Jcko, Jesz sambar donut yang penuh dengan kacang dan air coklat sampai pening kepala aku. Huhuhu migraine aku menyerang. Aduhai tanggung sendiri la.
Dalam pukul 12 tengah malam aku sampai rumah. Kepala aku da berpinau2 kepeningan. Mandi selama mungkin untuk hilangkan migraine ini. Tapi tak berjaya untuk menghilangkannya. Ubat dalam bekas ubat aku da kehabisan. Ceh bantai tidur la...
Itu sahaja cerita aku...
DAAAAAAA
P/S Harapan tinggal impian bila aku mula pening (",)

Monday, September 14, 2009

24th DaY PuAsA & AnniVerSarY

No comments:
Cuma nak ucapkan HAPPY ANNIVERSARY pada yang menyambut ulangtahun perhubungan mereka... Yang keberapa agaknya yerp. Dengan diiringi doa, moga2 hubungan yang terjalin itu akan kekal hendaknya. Insayaallah Amin P/S Moga panjang jodoh kita ye sayang (",)

Sunday, September 13, 2009

23th DaY PuasA

No comments:
  • Pagi klinik tutup. Kalau tak aku kena kerja...
  • Mula berfikir mana nak pergi dengan keadaan yang masih mengantuk ditambah pula dengan timbulnya masalh yang tak dipinta (padan muka aku kan)...
  • Sudahnya, pusing2 satu KL. Satu bonus untuk aku bila Bos aku call dan bagitahu takyah buka klinik petang ni. Huhu.. Jahat sungguh aku ini... Jadi terus2kan berjalan dalam keadaan kurang enak (mungkin kesan ubat yang masih belum hilang, sapa suruh amik lebih2 kan)...
  • Cari makan, terasa nak makan satay, jadi pusing la dari Jalan Awan ke Uptown dan seterusnya ke Kajang (jauh sungguh perjalanan sampai leh pusing2 balik kan mana tak pening)...
  • Sampai Damai dalam pukul 2.00 pagi tadi dalam kereta bukan main mengantuk, sudah sampai rumah tak pulak mengantuk. Huh bantai kemas bilik, yang macam tongkang pecah. Banyak barang2 yang perlu di buang (pembazirankan bila nak buang, sedekah kat sedara2 idea yang baik kan)
  • 5.30 pagi, baru leh tidur itupun telan lagi sebiji ubat sakit kepala...
P/S Teringatkanmu yang jauh itu...(",)

Saturday, September 12, 2009

22th DaY PuaSa & VO

No comments:
Memandangkan aku tidur agak awal malam tadi (setelah aku pening2 kira budget) jadi aku pun bangun dengan awalnya. Mentang2 la tak bersahur (tak pose la watpe bangun). Huhuhu jadi, aku bangun dalam pukul 11.00 pagi. Erm awal bukan Hehehe... Sepatutnya aku kerja hari ni, tapi aku minta tukar cuti kononya nak shoping raya la. Tapi mood macam malas2 je lagi nak bershoping pasal KL mesti jem. Leh pakai tak alasan itu? Walhal aku da banyak habis duit beli baju tok family aku... Kuikui tapi tok diri sendiri tak lepas lagi. Aku bukan complain ye Ezzy aku just cerita aje, jangan pulak ko tersentap baca blog kakak ko ni. Hehehe pesanan tok adik aku. Aku tau dia rajin singgah bog aku ni. Lalalala...
Owh ya petang aku ada event. Event berbuka pose dengan VO. Hurm jadi aku pun memenuhi la jemputan itu. Janji pukul 5.00 petang. Tapi itu la nama pun janji melayu kan aku sampai sana dalam 6.00 petang pun masih takde sapa2 pun yang datang. Redha dengan karenah manusia, aku pun jalan2 pergi bazar sekejap. Pusing2 bazar Shah Alam ni, takde yang menarik perhatian aku, mungkin pasal nak makan jap lagi kot, jadi macam tak penting2 je lauk pauk yang ada kat bazar itu. Aku cuma beli Tepung Pelita konon2 sebagai pencuci mulut. Hehehe Jom layan pix2 aku..
Aku dan Ej yang sudi menemani. Penat da Jalan aku sempat pose waktu jalan jammed kat Shah Alam. (",)
Inilah tempat berlangsungnya event itu. Jom Lepak Cafe kat Shah Alam. Sempat juga bergambar sebelum makan time. Dah namapun giler camera kan. Lepas juga rindu aku pada diorang ni. Dah lama betul tak jumpa diorang ni.
Kalau sebelum makan snap, lepas makan pun kena snap juga kan. Aku dan Pu3 yang mencetuskan kontroversi (Ada ke pet? Kalau ada buang yang keruh ambil yang jernih ek) semua itu pengajaran kan (",)
Antara yang menghadirkan diri. Dah selesai semua, aku terus amik Mama nk bawa Mama pergi Jalan TAR. Kononya nak shoping ikut mata Mama la. Sudahnya, hampeh pasal aku bawa Lye adik aku. Dia pantang tengok orang ramai2 ni. Nak cepat balik je. Malas nk memekak dengan manusia yang ramai malam tu, lupa pulak malam minggu aku pergi kan. Huh Dalam sibuk2 itu, aku jumpa Sue geng waktu aku sekolah dulu. Sue comel. Jalan punya jalan aku cuma dapat selendang dan selipar capal untuk adik. Sedihkan, pergi jauh2 balik dalam keadaan stress huh. Marah tau! Dalam pukul 1.45pagi hantar Mama balik. Cian Mama penat2 jalan jauh tak dapat apa.
Balik Damai dek kerana ada perang sedikit. Ok la nak tidur ni
DAAAAAAAAAAAA
P/S Sesak dadaku mengenang mu..

Thursday, September 10, 2009

Scorpio and Taurus... Saja Suka2... (",)

No comments:
Scorpio and Taurus When Taurus and Scorpio come together in a love affair, their union is nothing if not intense, whether that's in a positive or a negative way. They are opposite Signs in the Zodiac, giving them a special, complex connection. They can combine to make a whole, each partner's strengths balancing the other's weaknesses. Their sexual attraction is likely to be off the charts! Taurus and Scorpio have tons in common, but because their personalities are so powerful, they often swing between passionate love and passionate disagreement!

Taurus and Scorpio both have deep desires, Taurus for possessions and Scorpio for power. They're both concerned with wealth and resources, and they're both intensely passionate about all sorts of things. Taurus is a bit more self-focused than Scorpio, who is more concerned with their lover and immediate family. Both of these Signs have a great, deep-rooted need for security in a relationship, but with slightly different focuses. While Taurus prizes honesty and forthrightness and abhors infidelity, Scorpio loves to be mysterious. A Scorpio's need for security is more about the need to be constantly reassured that their emotional connection with their loved one is strong. The good thing is, Taurus needs this reassurance too -- and is also willing to provide it for their Scorpio lover.

Taurus is ruled by Venus (Love and Money) and Scorpio is ruled by Mars (Passion) and Pluto (Power). This combination is very intense, thanks to Pluto's influence, but it's an excellent balance of masculine and feminine energy. Scorpio and Taurus together form the basis of all love relationships -- love and passion. Venus and Mars go well together; Venus is about the beauty of romance, and Mars is about the passion of romance. Scorpio is smoldering and intense (and intensely sexual), and Taurus, a sensual and tireless lover, is attracted to this intensity. In turn, Scorpio enjoys the devotion inherent in Venus-ruled Taurus.

P/S Leh caya ke ni... (",)

20th DaY PuaSa

No comments:
Hari ni aku agak sayu dihati. Terkenang arwah adik yang da lama pergi meninggalkan kami sekeluarga. Permergiannya yang tidak kami ketahui yang telah dirancang terlebih dahulu oleh yang Maha Esa. Jauh disudut hati aku terlalu terkenangkan arwah. Arwah terlalu baik dan tak nakal seperti setengah2 budak yang seusia dengannya. Walaupun aku tak serapat Ezzy dengan arwah, masih lagi terbayang dimata saat mereka bergurau bersama. Mereka berdua sangat rapat dan aku percaya, Ezzy tertekan dengan keadaan walaupun tak pernah diluahkan pada aku.
Balik kerja aku pergi bazar kat Sunway, dan terus berbuka kat rumah Mama. Tetiba terasa nak makan dengan Mama pulak. Aku tahu Mama sunyi dan terkenangkan arwah. Jadi aku rasa aku perlu tunjuk muka pada Mama. Lagi la aku seorang je anak perempuan Mama. Lagipun aku nak tunjuk barang2 yang aku beli untuk keluarga aku. Yang mana tak muat leh tukar balik kan. Dalam banyak2 barang yang aku beli, aku rasa cuma baju Farhan je yang aku kurang yakin akan saiznye. Ye la adik aku tu kan semangat orangnya... (",)
Seperti yang di rancang, aku terus pergi ke Giordano Subang. Sebelum tu, Nort adik aku call mengajak pergi ke karaoke, tapi malangnya, masing2 tak mahu pergi. Lagipun aku terfikir untuk tukar baju Farhan yang tak muat tadi. Kalau lambat takut takde saiz la pulak. Jadi masing2 memutuskan untuk pergi ke Jalan TAR sahaja.
Sampai sana tak ramai manusia yang ada. Mungkin juga hari bekerja, diorang malas nk berjalan kot. Melainkan kumpulan aku ni yang tak reti penat (tapi sebenarnya aku letih kalau jalan ke KL ni) takkan abis shoping selagi duit itu ada. Huh sikap boros yang perlu aku elakkan. Takde la boros mana aku rasa. Salah satu keperluan kan. Ke tak eh...?
Penat berjalan apa yang perlu da dibeli. Cukup2 la aku nak balik. Tidur...
Sebelum aku pejamkan mata, aku sedekahkan Al-Fatihah pada arwah adik aku, Muhammad Zulhafis, moga rohnya dicucuri rahmat. Amin.
P/S You brighten the path of those who accompany you.

Wednesday, September 9, 2009

LiRik LaGu UnTuk Minggu Ini - Halo

No comments:
Halo - Beyonce

Remember those walls I built
Well, baby they're tumbling down
And they didn't even put up a fight
They didn't even make up a sound

I found a way to let you in
But I never really had a doubt
Standing in the light of your halo
I got my angel now

It's like I've been awakened
Every rule I had you breakin'
It's the risk that I'm takin'
I ain't never gonna shut you out

Everywhere I'm looking now
I'm surrounded by your embrace
Baby I can see your halo
You know you're my saving grace

You're everything I need and more
It's written all over your face
Baby I can feel your halo
Pray it won't fade away

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo

Hit me like a ray of sun
Burning through my darkest night
You're the only one that I want
Think I'm addicted to your light

I swore I'd never fall again
But this don't even feel like falling
Gravity can't forget
To pull me back to the ground again

Feels like I've been awakened
Every rule I had you breakin'
The risk that I'm takin'
I'm never gonna shut you out

Everywhere I'm looking now
I'm surrounded by your embrace
Baby I can see your halo
You know you're my saving grace

You're everything I need and more
It's written all over your face
Baby I can feel your halo
Pray it won't fade away

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
Halo, halo

Everywhere I'm looking now
I'm surrounded by your embrace
Baby I can see your halo
You know you're my saving grace

You're everything I need and more
It's written all over your face
Baby I can feel your halo
Pray it won't fade away

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo

19tH DaY PuaSa

No comments:

Mempercayai seseorang bukanlah mudah sebenarnya. Jika baru mengenalinya tentu perasaan sangsi akan timbul dari sanubari. Ada juga yang sudah lama mengenali tapi masih juga belum mempercayai. Dalam satu perhubungan, tidak wajar sekiranya kamu masih tidak ada kepercayaan terhadap si dia. Walaupun mungkin kamu tidak akan mempercayai si dia seratus peratus, tapi tak salah kalau kamu meletakkan anggaran dibawah 70 peratus keyakinan kamu terhadapnya. Tapi mudahkah kamu melakarkan kepercayaan terhadap si dia? Sebenarnya ada faktor-faktor yang boleh menimbulkan kepercayaan.

Faktor 1 – KonsistenKamu mempercayai apa yang dilihat dan didengar tanpa syak wasangka. Bagi kamu apa yang dibicarakan tidak perlu disangsi kerana ianya ada kebenaran serta boleh mendatangkan kebaikan dalam perhubungan kamu. Tapi berhati-hatilah kerana mungkin dengan cara ini si dia boleh ‘menjerat’ kamu. Siapa tahukan!

Faktor 2 – Boleh dikawalPerkara-perkara yang bagi kamu adalah konsisten membuatkan kamu boleh menganggap adakah si dia boleh dikawal ataupun tidak. Contohnya, si dia akan datang tepat pada waktu yang dijanjikan dan boleh menerima pendapat kamu. Maknanya kamu boleh ‘mengawal’ dirinya dari melakukan perkara yang tidak kamu sukai. Bukanlah bermakna kamu boleh mengongkongnya tetapi jika si dia menuruti kehendak kamu ini bermakna si dia mempercayai kamu dan tidak ragu-ragu dengan cara kamu.

Faktor 3 – KomitmenKomitmen bukanlah sekadar menepati janji, tapi juga menghargai perjanjian yang telah dipersetujui bersama. Jika kamu ataupun si dia berani berkomitmen dan bersungguh-sungguh dalam perhubungan , tentu saja perhubungan kamu ceria dan aman. Sikap saling mempercayai yang wujud dalam diri masing-masing akan mewarnai lagi perhubungan kamu itu. Malah ianya akan membuatkan si dia lebih yakin dengan kejujuran kamu terhadapnya. Jadi tiada alasan untuk si dia berlaku curang terhadap kamu.

Faktor 4 – KejujuranKejujuran memang perlu untuk menjamin sebuah perhubungan yang bahagia. Kamu juga tidak patut menyembunyikan perkara-perkara yang sepatutnya diketahuinya. Jika kamu dan si dia jujur , ini membolehkan kamu berdua tidak takut untuk berbahas kerana berpendapat ianya juga untuk kebaikan bersama. Walaupun adakalanya tercetus pertengkaran kecil kerana masing-masing ingin mengutarakan pendapat sendiri, tetapi akhirnya mengambil keputusan untuk memilih pendapat yang terbaik demi menjamin perhubungan yang stabil.

Faktor 5 – Terima seada-adanyaKunci keintiman dalam suatu perhubungan adalah menerima seadanya baik buruk pasangan kamu. Bila hati sudah suka dan sayang, tentu saja kamu sanggup menerimanya walaupun menyedari tentunya ada perkara-perkara negatif tentangnya. Namun begitu, tentunya kamu dan si dia berusaha untuk berubah jika terdapat sikap-sikap yang tidak disenangi hingga boleh menjejaskan perhubungan. Usaha kamu dan si dia ini menampakkan kesungguhan yang amat ketara demi menjamin perhubungan.

Faktor 6 – Perlu dimengertikanSebahagian besar individu menginginkan pasangan yang tidak hanya mendengar pendapat sebelah pihak. Malah harus bijak mengutarakan pendapat sendiri. Kamu juga tentunya berharap agar si dia mengerti tentang pandangan kamu terhadap pelbagai perkara. Jika tidak, mungkin perhubungan hanya mendatar saja. Bukan itu saja, kemarahan juga boleh timbul ekoran perasaan yang tidak dimengertikan dan menganggap diri kamu tidak dihargainya.

Faktor 7 – SimpatiSimpati adalah usaha untuk memberikan pengertian yang lebih mendalam, seakan berusaha menempatkan diri kita di dalam emosi si dia. Sebenarnya tidak mudah melakukan perkara ini. Tapi bila dapat menimbulkan simpati, kebanyakan pasangan mampu mengatasi perkara-perkara yang boleh menimbulkan pertengkaran dan perselisihan pendapat kerana memahami sesuatu yang boleh mengganggu hubungan.

Faktor 8 – DiyakiniBila rasa yakin, kamu boleh memberi pandangan bersama si dia. Baik dalam hal-hal remeh temeh hinggakan ke perkara yang serius. Kamu akan merasa si dia bukan saja mendengar malah akan menyimpan rahsia kamu. Apa yang penting kamu juga harus mengetahui dan berkeyakinan adakah si dia memang boleh menyimpan rahsia ataupun tidak!

Faktor 9 – Perbezaan pendapatMemanglah tak dapat lari dari perbezaan pendapat antara kamu dan si dia. Mereka yang berusaha terlalu keras untuk menyangkal atau takut mengakui bahawa dirinya berbeza pendapat dengan pasangannya selalunya seorang yang tidak berani menghadapi kenyataan. Tak mungkin akan selalu sama pendapat sebaliknya mampu berkompromi untuk menunjukkan kedewasaan masing-masing.

Faktor 10 – Elakkan dendamCinta sejati akan diwarnai oleh pengertian dan rasa untuk dimaafkan. Kerana dendam boleh menjadi punca kehancuran sesebuah perhubungan. Walaupun pernah dilukai, namun perasaan dendam ataupun membalas balik mungkin tidak akan terlintas dalam fikiran. Bagi diri kamu, mungkin berdendam bukanlah jalan penyelesaian yang terbaik malah ianya akan memburukkan lagi keadaan. Oleh sebab itulah kemaafan adalah perkara yang terbaik untuk menjernihkan suasana.

Faktor 11 – Berfikiran terbukaBanyak pasangan merasakan tidak perlu untuk mengungkapkan secara lisan apa yang ada dibenaknya. Walaupun hakikatnya perkara itu sangat penting dan perlu disampaikan secepat mungkin bagi menggelakkan perkara yang tidak diingini akan berlaku. Oleh sebab itulah, jalan yang terbaik ialah setiap individu harus berfikiran terbuka. Bukannya harus menerima pendapatnya tanpa perlu berfikri panjang sebaliknya kita harus mendengarnya dahulu dan barulah membuat keputusan. Tak semestinya apa yang dikatakan tidak elok begitu juga sebaliknya.

Faktor 12 – Tulus dan jujurKetulusan dan kejujuran memainkan peranan yang penting dalam sesebuah perhubungan. Bukan saja dari segi perbuatan malah juga percakapan. Apa yang ingin disampaikan haruslah dengan niat sejujur yang mungkin dan bukanlah hanya untuk melindungi kesilapan. Pilihlah kata-kata yang sedap didengar dan senang dimengertikan. Melalui komunikasi, kita juga boleh ‘menangkap’ adakah si dia jujur dan tulus ataupun sebaliknya.

Faktor 13 – Tak selalu didampingiBukan semua orang sukakan kekasihnya sentiasa disisi. Ada juga yang inginkan sedikit kebebasan dan asal bijak mengawal diri itu sudah cukup memadai. Apa yang penting, jika si dia tidak menemani kamu, jangan pula berfikir yang bukan-bukan dan mulalah menganggap yang si dia sengaja mahu mengabaikan kamu. Singkirkan perasaan ini kerana ini bukanlah niatnya sebaliknya ingin memberikan kamu sedikit ruang untuk menjalani aktiviti sendiri.

Faktor 14 – Jauh di mata dekat di hatiSaat terpisah dek jarak yang jauh sebenarnya banyak mengajar kita erti rindu yang sebenar. Walaupun tempohnya agak lama, haruslah mempercayai jarak dan waktu tersebut tidak akan memisahkan diri kamu dan si dia. Perasaan ini harus wujud walaupun tidak selalu dapat bersua namun perasaan saling merindu dan menyayangi akan menguatkan lagi perhubungan kamu itu. Apapun teguhkan hati dan pendirian kamu bahawa hanya cinta si dia sahaja yang bertakhta di hati.

Faktor 15 – PersamaanPersamaan antara kamu berdua akan menguatkan lagi rasa cinta bila masing-masing yakin bahawa hubungan itu diimbangkan dengan prioriti utama. Jangan hanya mementingkan hak seorang diri saja dan haruslah mengambil berat tentang kedua belah pihak. Sebenarnya kamu berdua saling memerlukan antara satu sama lain untuk memastikan keseimbangan dalam perhubungan.

Faktor 16 – Tak saling menyalahkanTak selalu hubungan yang terjalin berjalan lancar dan adakalanya ia akan ‘bergegar’ jua. Hubungan cinta yang lancar haruslah tidak dilandasi sikap saling menyalahkan. Apa yang terjadi merupakan interaksi dari dua pihak yang memiliki kebebasan mengeluarkan pendapat dan keinginan yng berbeza. Menyalahkan antara satu sama lain bukanlah boleh menyelesaikan masalah sebaliknya akan menjejaskan lagi hubungan. Keegoan mungkinlah penyebab mengapa kamu dan si dia saling menyalahkan antara satu sama lain.

Faktor 17 – Hormat-menghormatiSaling hormat-menghormati adalah dasar perhubungan yang positif. Kamu harus menghormati si dia dan begitu juga sebaliknya. Tapi jangan kerana terlalu menghormatinya hinggakan kamu berasa amat segan dengannya. Ini akan mendorong rasa malu dan segan untuk meluahkan apa yang kamu pendamkan dan membuatkan hubungan kamu sukar untuk berkembang. Oleh sebab itulah kamu perlu membatasi rasa hormat dan segan terhadap si dia.

Faktor 18 – PenghargaanTidak salah sekiranya kamu menghargai si dia. Bukannya hendak menyanjung tinggi ataupun terlalu memuja dirinya. Tetapi biarlah sekadar si dia tahu yang kamu amat mengharagi kasih dan dirinya. Caranya? Emmm… hanya kamu saja yang tahu bagaimana kerana lain orang lainlah caranya. Apapun kalau kamu memang sayangkannya, jangan segan silu untuk menunjukkan perasaan kamu serta jangan lupa harga perasaan dan dirinya.

Faktor 19 – Bukan materialistikBayangkanlah kalau kamu seorang yang materialistik? Mesti kekasih kamu ‘pokai’ dibuatnya. Mana taknya kalau kamu minta yang bukan-bukan. Dalam perhubungan, jangan sesekali kamu menjadikan wang sebagai punca utama mengapa kamu memilih si dia. Jika ianya terjadi, hubungan kamu mungkin sukar bertahan lama dan membuatkan si dia akan berprasangka terhadap kamu.

Faktor 20 – Perancangan bersamaManusia hanya mampu merancang tapi Tuhan yang menentukan segalanya. Tapi ada bagusnya kalau kamu dan si dia merancang sesuatu untuk menjamin kebahagian. Tentunya kamu sendiri inginkan yang terbaik demi masa depan bersama. Bukan mudah untuk mencipta kebahagiaan dan mengecapi kegemilangan dalam perhubungan. Pastinya semua mengimpikan sesuatu yang indah dalam perhubungan. Begitu juga kamu bukan? Apa perancangan kamu agaknya ye?

P/S "When in doubt, let your instincts guide you."

Tuesday, September 8, 2009

18th DaY PuAsA

No comments:

Oleh: Haslinda Lukman

‘Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati..’

“Sebaik baik sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran disisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya” (H.R al-Hakim)

ALLAH SWT mencipta makhluk di atas muka bumi ini berpasang-pasangan. Begitu juga manusia, tidak akan hidup bersendirian. Kita tidak boleh lari dari berkawan dan menjadi kawan kepada seseorang. Jika ada manusia yang tidak suka berkawan atau melarang orang lain daripada berkawan, dia dianggap ganjil dan tidak memenuhi ciri-ciri sebagai seorang manusia yang normal.

Inilah antara hikmah, kenapa Allah SWT mencipta manusia daripada berbagai bangsa, warna kulit dan bahasa. Firman Allah SWT dalam surah al-Hujurat ayat 13, yang bermaksud:

“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan berpuak-puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang lebih bertakwa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya.”

Dalam Islam faktor memilih kawan amat dititikberatkan. Hubungan persahabatan adalah hubungan yang sangat mulia, kerana kawan atau sahabat berperanan dalam membentuk personaliti individu. Ada kawan yang sanggup bersusah-payah dan berkongsi duka bersama kita, dan tidak kurang juga kawan yang nampak muka semasa senang dan hanya sanggup berkongsi kegembiraan sahaja.

Pendek kata sahabat boleh menentukan corak hidup kita. Justeru, jika salah pilih sahabat kita akan merana dan menerima padahnya. Selari dengan hadith Rasululah saw yang bermaksud: “Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya” (H.R Abu Daud).

Bak kata pepatah Arab, “Bersahabat dengan penjual minyak wangi, kita akan menerima percikan wangiannya, manakala bersahabat dengan tukang besi, percikan apinya akan mencarikkan baju kita.”

Apakah ciri-ciri seorang sahabat yang baik?

Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:

  • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;
  • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;
  • Jika engkau memerlu pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;
  • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;
  • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;
  • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
  • Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
  • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;
  • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;
  • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;
  • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;
  • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan;
  • Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat;
  • Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.

Sebagai remaja yang terlepas daripada pandangan ayah ibu berhati-hatilah jika memilih kawan. Kerana kawan, kita bahagia tetapi kawan juga boleh menjahanamkan kita.

Hati-hatilah atau tinggalkan sahaja sahabat seperti dibawah:

  • Sahabat yang tamak: ia sangat tamak, ia hanya memberi sedikit dan meminta yang banyak, dan ia hanya mementingkan diri sendiri.
  • Sahabat hipokrit: ia menyatakan bersahabat berkenaan dengan hal-hal lampau, atau hal-hal mendatang; ia berusaha mendapatkan simpati dengan kata-kata kosong; dan jika ada kesempatan membantu, ia menyatakan tidak sanggup.
  • Sahabat pengampu: Dia setuju dengan semua yang kamu lakukan tidak kira betul atau salah, yang parahnya dia setuju dengan hal yang dia tidak berani untuk menjelaskan kebenaran, di hadapanmu ia memuji dirimu, dan di belakangmu ia merendahkan dirimu atau mengkhianati amanahmu. Bila telah di percayai, dia khianati. Bila telah di cintai, dia dustakan.
  • Sahabat pemboros dan suka hiburan: ia menjadi kawanmu jika engkau suka berpesta, suka berkeliaran dan ‘melepak’ pada waktu yang tidak sepatutnya, suka ke tempat-tempat hiburan dan pertunjukan yang melalaikan.
  • Sahabat yang membawamu semakin jauh dari Allah. Seorang yang tidak menambah kebajikanmu di dunia, lebih2 lagi di akhirat. Seorang yang tidak menambah manfaat kehidupanmu di akhirat, bukanlah temanmu yang sebenar.
Adakah anda sahabat terpilih...?
P/S "Life is not a mystery to be solved, but a reality to be experienced."

Monday, September 7, 2009

17tH dAy PuAsA

2 comments:
Pagi2 mood aku da swing. Mungkin kerana aku tak cukup tidur, atau pun mungkin disebabkan aku period. Mungkin juga aku terfikirkan kerja2 yang banyak yang belum Bos aku sediakan untuk aku double check. Atau mungkin juga aku bergado dengan dia. Mana satu nak fikir ni. Mungkin juga aku dok fikir barang2 yang belum lagi aku beli tok raya ni. Diam tak diam satu apa pun aku tak sediakan untuk raya ni. Ahaks biarkan la. Mood aku memang takde untuk raya ni. Apa yang penting aku perlu cari barang2 tok family aku dulu. Aku? last minit pun boleh apa...
Bila takde mood ni buat apa pun tak kena kan. Nak marah je kerjanya. Yang penting ;makan gaji buta. Huhuhu sekarang ni Bos aku pun macam takde mood nk buat kerja. Aku faham keadaan klinik aku sekarang yang agak slow, biasa la time gini memang business agak slow. Lagi2 kes yang muncul baru2 ni buat bos aku pun malas nak fikir apa. Segalaya terserah dan dia kata "PASRAH" je la.
Aku balik kerja agak lewat. Temankan Bos aku siapkan kerja dia yang tertangguh2 itu. Nak aku bantu, dia tak kasi la pulak. Katanya "Bantu I untuk check apa yang belum I summit". Itu la Bos aku, malas nak pening2kan kepala staff dia katanya. Tapi dia dok pening2 kepala nak settlekan. Aku yang memerhati kerja dia yang bertimbun itu, jadi kesian. Bos aku itu memng baik, aku tak pernah jumpa bos sebaik dia, sepanjang aku berkerja. Cukup memahami, cukup disenangi, yang penting cukup baik hati. Dia banyak beri aku pendapat. Love my Bos so much Dr Bhamini Harindran.
Niat pada mulanya nak bersahur kat Pandan Indah, Jesz teringin nak makan Nasi Goreng Ikan pulak. Sudahnya tak jadi kerana dapat jemputan bersahur kat rumah Amy. Jadi kami adik beradik kesana, ditambah dengan Nort dan Ary. Melepak sakan sampai aku tertidur. Gasak la orang nk kata apa kan aku tau aku ngantuk, aku tidur je. Heheh yang penting takkan ada sapa kejut aku time aku tidur. Nakal kan aku. Sampaikan Nort dan Ary balik dulu pun aku tak perasan. Yang aku ingat aku nampak Nort main chak2 dengan aku, dan aku terus layan mata aku ni. Huhuhuuhu. Jadi aku hanya dikejutkan dari tidur dalam pukul 3.30pagi. Diorang da nak balik da. Dalam keadaan mamai, aku bangun dan dalam kereta aku tidur lagi....
Sampai Dami dalam 4.15pagi. Aku dah tak larat, yang penting aku nak sambung tidur lagi. Korang yang lain nak makan lagi makan la ek. Kepala aku da berat... Dan aku terus ZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
P/S "Never miss a good chance to shut up."

Sunday, September 6, 2009

16tH DaY PuAsa

No comments:
Aku balik dari Danau dengan basah kuyup terus balik rumah Mama. Kalau tak silap aku, pukul 4.45 pagi baru aku sampai. Aku bawa Baby agak slow, kerana jalan basah dan hujan yang masih turun lebat, buat aku tak yakin nak memandu. Maklum la aku ni bukan biasa sangat dengan jalan raya. Baru belajar pegang staring kereta, jadi ambil masa untuk jadi supep. Hehe... Sampai rumah aku da bau nasi panas. Aku fikirkan, Mama da bangun. Tapi rupa2nya, terlajak. Aku kejutkan la mereka untuk bersahur...
Sementara itu, aku try call dia, tapi kena marah. Biasa la menunggu lama2 pun boleh timbulkan kemarahan apa. Seperti yang dijangka, marah dan tak banyak bercakap. 5.45pagi hangup phone. Aku terus tidur dalam keadaan sakit kepala. Mungkin sebab kena hujan. Ubat pulak takde untuk dimakan. Huh!
Bangkit tido pukul 11.30pagi. Raba2 phone kot2 ada miscol. Da agak ada 5miscol. Nape aku ni jenis tido mampus pun aku tak tahu. Lalala sementara itu aku ke terus serve apa2 yang patut. Download lagu2 yang perlu. Kerana aku sukakan music dari movie..Hehehe
Pukul 3.00 petang baru aku mandi. Ahaks, aku kalau cuti memang tak suka nak mandi awal2. Nak kata jimat air tu takde la. Tapi malas na nak mandi kan. Kadang2 kalau tak mandi satu hari pun ada, kalau tak kemana la ek. Kemas bag nak lik Damai, merajuk bawa diri la konon. Merajuk ker...? Hehehe aku tanya dengan diri aku sendiri. Merajuk la kot.. Sampai Damai, perut aku da sakit. Huh.. Tak best betul keadaan ini. Nak pergi bazar pun tak larat. Aku bantai dok kat rumah je. Biar Jesz ngan Ej je pergi. Aku, baring sambil melayan cerita yang entah apa2 kat Astro. Cerita semua tak best, berulang aje. Huh.
Time buka, aku makan Laksam, dan Murtabak. Walaupun aku tak berpuasa, aku tetap menyibuk. Huhuhu... Settle je aku pergi klinik. Pasal perut sangat sakit. Minta injection pada doctor, baru aku ok. Kalau tak aku kena tinggal kat rumah sorang2 la. Kerana adik beradik aku nak berjalan ke Jalan TAR. Mana boleh aku tinggal rumah sorang2. Hehehe... Sampai Jalan TAR dalam pukul 9 lebih. Jalan agak jammed, ye la ramai yang suka wat shoping last minit macam aku ni kan. Tapi sayang aku hanya dapat cuci mata je dulu. Kerana.... Rahsia tak leh bagitahu. Lagi pun mood belum ada untuk mencari.. Best ye pergi Jalan TAR, Aku, Ej, Jesz dan Krol, pakai baju sama. We Can.. Aku tak bawa camera, jadi aku takde bukti untuk tunjukkan. Kalau kami pakai lain kali aku nak snap. Ahaks... Jadi kalau da pakai baju yang sama, semua ingat kami satu team. Memang satu team dan satu company. Huhuhu. Dalam pada tu jalan punya jalan ada lak jumpa sorang kakak tu. Yang best baju dia pun sama macam kami. Ahaks bertambah lagi satu geng yang tak dikenali. Tercover2 baju kakak tu bila tiap kali jalan terserempak dengan kitorang. Apa la tunjuk je la kak wat selamba. Pergi sana baru separuh jalan da habis 5mineral water. Owh haus rupanya kami... Lalalala Da penat berjalan perut pulak lapar Pergi makan Charkuey Teow ngan Laksa kat Chowkit. Peh sedap macam Mama buat. Huh licin... Sampai rumah dalam pukul 2 lebih kot... Aku da tak ingat apa2 yang aku tau aku mahu tidur. Otak aku da penat untuk berfikir...

P/S The best thing about the past is its all in the past.

Saturday, September 5, 2009

15tH DaY PuaSa

No comments:

Ish tak leh tido pulak, aku golek2 tadi tapi tak mau lelap. Pasal aku menunggu orang penting untuk call aku aku. Sekarang ni tengah dok shopping dengan sister dia. Sister ker? Tanya aku dalam hati cuba menidakkan. Tapi, positivekan diri aku balik. Sister la tu... Hehehe, sudahnya aku bangun dan on computer. Princess (laptop) aku sakit, jadi aku banyak guna computer rumah ni. Yang aku panggil Mesra kerana, semua leh guna computer ni. Ahaks. Jadi aku bangun dan buka blog aku ni. Blog2 yang aku follow aku buka satu persatu. Best layan cerita orang. Lagi2 aku leh kongsi idea atau kata2 untuk bercerita dalam blog aku yang tak seberapa ini. Yang penting, seronok baca cerita orang. Tak yah susah2 nak kuar beli novel cerita yang belum tentu ada realitinya. Agak2 dekat 2 jam aku aku dok depan Mesra ni, aku da penat. Aku nak baring, dan terus menunggu.

Bila aku baring je, aku da terlelap jap. Nantok rupanya aku, ada la dalam 30min aku terpejam. Bunyi phone, aku tengok jam pukul 3.30pagi. Baru balik dan nak mandi katanya. Diminta untuk aku jangan tidur. Aku kata ok. Mulanya sementara aku nak menunggu dia mandi, memang aku da bangun siap basuh muka tau. Karang gado lagi. Sudahnya aku terlelap sehinggakan aku dapat miscol dekat 26 kali. Sungguh aku tak dengar walaupun volume itu aku da kuatkan. Itupun aku terjaga bila Ezzy da panggil aku untuk bersahur. Takde mood untuk makan sahur, bila aku kena marah pasal tak jawab call.Bersahur milo n nescafe je untuk kenyangkan perut, dan tak mau kasi mata aku lelap lagi.

Borak punya borak da pukul 6.15pagi, sambil aku borak, sambil tu juga aku duduk depan Mesra yang aku tak off dari tadi. Aku minta hangup phone, nak solat dulu. Aku harap dia call aku lik. Tapi harapan dia da hanyut entah kemana. Dan aku masih terus terjaga, kalau aku tidur confirm aku terlajak jauh...Dalam pada tak tidur tu, aku lambat juga masuk kerja. Bukan kerana aku terlelap atau apa, tapi dek kerana aku bawa Baby, jalan depan rumah Mama jammed la pulak. Huh sabar2. Dah la aku cukup kecewa menunggu, sampai masa tidur aku ketepikan. Leh lak, orang biarkan aku tertunggu2. Sudahnya, lewat 3min merah jadinya..

Mood nak kerja pun jadi takde. Emosi dah tak tentu kebelakangan ni. Seakan dapat aku rasakan ada sesuatu yang akan berlaku. Tapi apa dia dan nape yer... Hm susah nak luah apa yang terpendam dalam hati. Kalau luah sekalipun, penilaian orang akan jadi lain. Lain2 aku, yang sedia maklum orang akan pandang aku macam2.

Balik kerja pukul 1petang, aku terus pergi Giant cari barang Mama. Kebetulan Ej kat situ juga, jadi cari barang untuk Krol juga. Puas jalan2 da, pergi bazar kat Kelana Jaya. Aku cari Nasi Ulam sebagai menu untuk berbuka puasa. Aku tak lupa juga cari Murtabak dan Agar. Hehee Memang takkan aku tinggalkan. Huhuu

Cubaan pertama, dapat rasa Nasi Ulam waktu berbuka. Sedap... Walaupun agak pedas, kerana bercampur dengan lada sulah, tetap menarik perhatian aku untuk menghabiskannya. Membazir amalan Syaitan tau. Kalau nak tahu kesedapannya macam mana, cuba la cari Nasi Ulam di bazar2 berhampiran anda. Ahaks...

Balik kerja pukul 10.00malam. Terus ke Damai, pasal ada yang mengajak aku ke Danau Kota. Tiap2 minggu ke Danau memang bosan. Macam takde tempat lain lagi nak shopping raya. Sampai Danau, tu dia, jalan jammed giler. Terlalu ramai umat hari ni. Lupa pulak malam minggu, jadi kat Danau, memang padat. Pusing dekat 3 round, baru dapat parking. Alhamdulillah dapat juga. Turun2 je dari Baby, tu dia, tetiba takde angin takde ribut, hujan turun dengan lebat sekali. Dengan sepantas kilat, segala macam manusia yang sedang melepak kat kedai makan berlari mencari tempat berteduh. Begitu juga dengan aku yang suci murni nak membazir duit kat sana. Eh takde la membazir cari barang juga. Sudahnya, terperangkap la kat situ hampir 1 jam, tanpa dapat cari apa2 yang diingini. Sedih kan...

Setelah 1 jam menunggu nekad untuk redah je hujan yang tak reda2 tu. Sampai bila nak tunggu hujan yang memang lebat tu. Langsung takde ciri2 untuk berhenti. Redah dan kuyup akhirnya. Keputusan di ambil, dan terus ke kedai makan sementara nak tunggu hujan reda. Dan aku, tetap gelisah kerana ada yang menunggu aku pulang...

P/S "Love because it is the only true adventure."

RiNtiHanKu

No comments:
Susahnya hati bila terpaksa buat pilihan. Sakitnya hati bila terpaksa buat keputusan. Merananya hati bila tersepit dengan keadaan. Seksanya diri bila terpaksa berkorban. Mungkin aku seorang yang pandai berkata2. Dan mungkin juga aku seorang yang tidak pandai menjaga hati. Tapi pernah tak terfikir, mana nak ku campak hati ini? Makin aku diam makin menjadi2 keadaanya. Tak perlu aku meluahkan apa yang aku rasa kerana tak ada siapa yang akan faham seksanya aku menanggung beban ini. Aku tak minta simpati sesiapa. Aku tak perlu disuruh melakukan apa2. Aku tahu apa yang aku lakukan. Aku tahu apa yang aku inginkan. Cukup kalau dapat fahami penyiksaan ini, walaupun sebesar hama, dari terus menyalahkan diri aku ini yang dihimpit keresahan sentiasa. Dan berkata aku tak pernah adil dengan keadaan. Pernah tak terfikir, adilkah keadaan ini semua pada aku...? Saat aku menanggung beban yang kurasakan makin berat, masih ada juga keadaan yang tak pernah aku pinta berlaku. Kenapa sekali lagi hati aku disakiti. Kenapa? Segala beban tak tertanggung dibahu. Tak terkata tiap tanggungjawab ku itu. Namun aku tahu ini dugaan untuk aku sekarang. Dikala aku gembira, pasti ada duka tersembunyi disebalik kebahagiaan itu. Cuba yakinkan diri sendiri setelah aku jatuh satu ketika dahulu. Aku bangkit membawa pembaharuan dalam diri aku. Nah aku berjaya. Bila aku dapat kekuatan untuk terus harungi dugaan ini, kenapa perlu aku lalui keperitan itu sekali lagi. Sekali lagi aku di persoalkan dengan apa yang aku lakukan. Dan sekali lagi hati aku benar2 sakit kerana cinta dia. Sakit merindui dia. Kenapa aku perlu rasa sakit cinta ini lagi? Kenapa perlu aku harungi jalan cinta ini lagi? Aku terlalu buntu. Benci pada keadaan yang akan memberi aku kelemahan. Kehidupan aku bukan untuk terus tanggung derita. Aku juga ingin bahagia.

Friday, September 4, 2009

14th DaY PuaSa

No comments:
Bangun sahur bila Ezzy dah memekak panggil aku. Dengan berat kepala, dek kerana aku makan ubat, masih terasa aku gagahkan diri juga bangun untuk makan. Karang sok2 aku complain kata takde orang kejut kena pulak dengan mulut Mama. Mama akan kata "Ala ko tu gempa bumi pun tak bangun kata tak kejut huh". Dapat kubayangkan reaksi Mama bila berkata begitu. Mama ku yang comel macam aku juga. Comelkan aku (",) Hari ni, aku sibuk dengan invoice2 panel. Nak claim pada company yang apply klinik aku ni sebagai panel klinik dia. Hm...Payment in belum pun aku update lagi. Dateline da nak sampai. Mana nak kejar ni, dengan nak cuti lagi. Huh. Sarat otak ni... Cool beb cool, suma akan ok nanti. Pelan2 kayuh eh. Lepas ni try 2 manage work, supaya tak bertimbun. Aku harap, aku dapat kerjasama dari batch baru aku ni. Apapun kerja kat sini yang da dekat 5tahun mengubah segalanya. Aku lebih mengenali ragam orang. Lebih mengerti akan keperitan hidup. Lebih memahami apa itu wang. Slowly aku mengubah kehidupan aku yang serba kekurangan. Yang penting Tuhan berikan aku satu jalan untuk membuka mata supaya tak terus buta dalam melayari kehidupan yang sentiasa berubah ini. Paling aku bersyukur mengenali Dr. B yang tak jemu2 bagi aku semangat... Love u so much Bos.
Hm apa nak makan untuk berbuka nanti ye. Hehehe takde yang lain, melainkan Murtabak Daging, Laksam, Bubur Sum2, Bubur Pulut Hitam (yang aku beli untuk Mama), dan juga Air Bandung Cincau. Nyum2. Tengok la sekali pergi bazar rambang biji mata aku ni da. Well nafsu ku perlu ditahan selama 9tahun ni. Baby tetap dipentingkan dulu. Supaya tak sangkut... (",)
Balik kerja agak awal la. Awal tak awal mana pun, pukul 10 malam da ada kat rumah. Macam semalam, aku angkut sebahagian kerja aku yang terbengkalai untuk di settlekan. Kali ni, fail2 itu aku buka dengan penuh semangat, berbekalkan secawan nescafe sebagai pengubat dikala aku mengantuk. Hehehe nanti aku kena marah dan perli lagi. Tak moh2, sakit telinga aku nanti.
Pukul 1pagi, fail yang aku da siap separuh. Separuh lagi aku simpan untuk esok. Aku disuruh tido, supaya aku dapat luangkan masa aku untuk si dia. Jadi aku tido dulu k...
Tengah baring2 otak aku masih berfikir apa yang dah terjadi hari ni. Hari ni agak sayu, agak sedih. Sayu hati bila fikir dia jauh. Sedih hati bila satu persatu perkara yang perlu aku lakukan, mulai minggu ini. Plan sikit2, supaya tak terover budget. Time to manage my money. Aku ada plan untuk 2tahun akan datang. Apa plan itu dirahsiakan buat sementara waktu. Wish all the best for me and my family. Positive babe. Yea!

P/S Life is beautiful..celebrate it Sayang

Thursday, September 3, 2009

13th DaY PuAsA

No comments:
Kalau da letak fon pun pukul 3.30pagi, memang sah2 aku terlajak untuk bersahur. Jadi perut ku ini, da biasa kalau tak bersahur sejak dua tiga hari aku terlajak sahur. Rutin harian aku macam biasa. Bangun pukul 8.00 pagi. Dan pagi2 sebelum aku manti, aku mesti capai handfone dan send sms "Gud Morning Sayang" (",).
Sambil bersiap, sambil tu juga aku bergayut dengan dia yang tak jemu2 call aku dari jauh. Perkara biasa dan menjadi kemestian mendengar suara dia dikala pagi. Konon la semangat untuk berkerja. Ke tak sayang... (",). Hari ni aku kerja kat Mimos. Kalau aku kerja kat Mimos ni agak bosan sangat2. Pasal... Ada la rahsia... Sesungguhnya aku datang kerja hari ini dalam keadaan menagntuk sangat2.
Hari ni balik petang. Semalam Jesz ajak berbuka rumah Mama kat Cheras. Ye la ari tu nak berbuka sama tapi keadaan tak mengizinkan. Jadi kesempatan yang ada ini, aku luangkan juga. Ye la Mama selalu buka sorang2. Sedih pulak aku tengok. Krol amik aku dari Mimos. Senang tak payah pusing2 da. Selepas aku tukar baju, aku terus je terlepap dalam kereta. Mata aku ni macam ada gam minta di tutup rapi. Sudahnya aku tersedar bila sampai bazar. Bangun2 air mata keluar pulak. Ceh leh pulak teringatkan dia dalam tidur aku. Sampai leleh2 air mata aku ni. (",)
Nama pun baru bangkit dari tidur kan, jadi jalan pun macam orang mamai. Kepala aku pening lak tiba2. Apasal pulak la ni. Excersice kepala sikit baru ok. Kalau tak, mungkin aku jalan macam orang mabuk. Dah la muka pucat. Huh. Apa aku cari kat bazar walaupun aku mamai2. Sedikit agar2 sebagai pemanis mulut, pegedal ayam, sambal sotong, murtabak dan air tebu. Hehehe cukup la. Yang lain pun ada beli makan juga. Share2 jangan membazir. Sampi rumah Mama, makanan untuk berbuka dah ready. Mama masak simple je. Kari ayam dan sayur. Cukup la kan aku pun ada bawa lauk gak apa. Settle makan, Jesz kuar beli barang Mama dengan Krol. Aku malas nak follow. Pasal mata aku cukup berat, minta dipejamkan. Jadi aku bantai tidur sampai pukul 11malam. Macam biasa la kalau aku tidur, takkan ada siapa yang berani kejut, melainkan kalau aku bangun dengan sendirinya. Hehe tunggu aku bangun sendiri, esok pagi la jawapnya kan. Gerak dari rumah Mama agak2 dalam pukul 11.30 malam. Sayu hati aku bila nak tinggalkan Mama sorang2 dalam rumah yang besar itu. Takpe Mama kami akan datang selalu...
Sampai rumah dekat pukul 12malam. Dari tadi aku tak tengok handfone. Ada 2 sms dari dia. Sian dia, aku pinggirkan buat seketika. Aku balas, mengatakan aku da ada kat rumah dan aku nak mandi, sebelum aku call dia kemudiannya. Settle mandi, lebih dari 15-20 kali aku cuba call, tapi tak dapat. Lepas satu sms ke satu sms aku hantar tidak berbalas. Sah mungkin dia tidur, atau sengaja, maybe dia off fone. Dia tak pernah off fone selama aku kenal dia. Dan sekarang, dia mula menunjukkan reaksi ketidakpuas hatian dia tu. Itu kata2 dalam hati aku. Tapi aku tepis mengatakan, mungkin batery flat.
Sambil terus mencuba dan menunggu hampir pukul 2 pagi, sambil itu aku serve apa2 yang patut. Mahu berbelog, mood nak menaip takde pulak. Dari satu page ke satu page. Dari satu picture ke satu picture aku jengah. Sayu dalam hati datang tiba2, bila aku tak dengar suara dia malam ni. Aku terfikir sejenak, sampai bila hubungan ini perlu bertahan...
Puas menanti, aku pun tidur setelah aku makan ubat. P/S Sayu Hati...

Wednesday, September 2, 2009

LiriK LaGu UnTuK MinGGu Ini - Munajat Cinta

No comments:
Munajat Cinta - The Rock ft Ahmad Dhani




Malam ini ku sendiri
Tak ada yang menemani
Seperti malam, malam
Yang sudah, sudah





Hati ini selalu sepi
Tak ada yang menghiasi
Seperti cinta ini
Yang selalu pupus





[Chorus]




Tuhan kirimkanlah aku
Kekasih yang baik hati
Yang mencintai aku
Apa adanya





Mawar ini semakin layu
Tak ada yang memiliki
Seperti aku ini
Semakin pupus





[Chorus]





[Interlude]





[Chorus] x2
Related Posts with Thumbnails