♥ Aurora

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
"I'd rather treasure an enemy than to keep a friend who's passion is to put me down SECRETLY...." -------------------------------------------------------------- "You know a dream is like a river, ever changing as it flows. And a dreamer's just a vessel that must follow where it goes. Trying to learn from what's behind you and never knowing what's in store makes each day a constant battle just to stay between the shores. And I will sail my vessel 'til the river runs dry. Like a bird upon the wind, these waters are my sky. I'll never reach my destination if I never try, So I will sail my vessel 'til the river runs dry. Too many times we stand aside and let the water slip away. To what we put off 'til tomorrow has now become today. So don't you sit upon the shore and say you're satisfied. Choose to chance the rapids and dare to dance the tides"

Thursday, July 26, 2012

PR12#1

Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Apa daaa tajuk PR12 siap # (hashtag). Suka I la nak letak tajuk apapun. Okey meyh la I terangkan kenapa mesti digunakan tajuk sebegitu :p

'P' mewakili perkataan Project, manakala 'R' mewakili Raya. 12 pula mewakili tahun 2012. # (hashtag) pulak bermaksud siri. Faham tak? Faham? Oke bagusnya pembaca2 tegar ini. Lep much much cupcup. Fuhh

.:: Hasil pencarian Google ::.

Terujanya diri ini nak buat biskut raya sendiri tahun ini. Kalau tahun yang lepas, I dan rakan2 sibuk membanting tulang menyediakan kuih idaman masing2. Tahun ni tahun busy. Tahun nak membusykan diri dan seterusnya. Alhamdulillah bersyukur sangat permintaan product MK HOME COOK, tak putus2 dari hari pertama. Amin.

Selain dari biskut tart nenas, which is I so damn suka makan biskut tart, sehingga I dah jadi penjual biskut tart nenas. I juga sukakan biskut ini. Apa nama biskut ini u olls, ye pandai biskut sarang semut. So old school kan. Siapa tak tahu nama biskut ni memang rugi. Sila la belajar cara nak membuatnya macam I. Meyh tepek resepi dulu dan cuba lakukannya. Resepi digodam dari Kongsi Resepi.

Biskut Sarang Semut.

Bahan-bahan

  • 250g butter
  • 100g gula halus
  • 350g tepung gandum (diayak)
  • 100g tepung jagung (diayak)
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sude teh esen vanilla
  • Chocolate rice/manis untuk hiasan
  • Paper cup 

>hasue tambahkan pewarna kuning

Cara-cara

  1. Pukul kembang butter dan gula
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata, tambahkan pewarna
  3. Masukkan tepung dan gaul rata
  4. Perutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup
  5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Bakar dalam oven dengan suhu 180'c sampai masak (anggaran 15minit)
  6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara
Terujanya tak sabar nak buat. Insyaallah.

Monolog: Seronoknyaaa

No comments:

Post a Comment

Comment please ^_^

Related Posts with Thumbnails