♥ Aurora

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
"I'd rather treasure an enemy than to keep a friend who's passion is to put me down SECRETLY...." -------------------------------------------------------------- "You know a dream is like a river, ever changing as it flows. And a dreamer's just a vessel that must follow where it goes. Trying to learn from what's behind you and never knowing what's in store makes each day a constant battle just to stay between the shores. And I will sail my vessel 'til the river runs dry. Like a bird upon the wind, these waters are my sky. I'll never reach my destination if I never try, So I will sail my vessel 'til the river runs dry. Too many times we stand aside and let the water slip away. To what we put off 'til tomorrow has now become today. So don't you sit upon the shore and say you're satisfied. Choose to chance the rapids and dare to dance the tides"

Monday, June 8, 2015

BAMZ: A BENEFITS PACKAGE...

Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Tara! The holiday dah habis wakakakaa. Now let's talk-talk and throwback story. Yup yup as you know (like I told y'all pulak kan) wait wait I refer kepada tajuk cerita ni la y'alls, aku dan keluarga kecil aku telah berjaya melepaskan diri sampai ke overseaaaaaaaaa (sedikit bergema dan menjerit sikit nada sebutan). Kami tinggalkan seketika tanggungjawab kepada keluarga, suami, dan anak-anak. Sobsss sobssss Mama Ayah jangan rindu, saya boleh rasa. Miawwww.

Yup yup is A benefits Package... Ingatkan Puan Boss main-main. Kalau dalam negara tu pun, dah syukur teramat-amat, ni kan lagi nak bawa ke luar negara pulak. Ameen, ameen, ameen. Tapi bila benar-benar dan bersungguh-sungguhnya dia, dan minta aku serta yang lelainnya buat survey, dan kami speechless... Eh berapa banyak kali dan daaaan. Dan terharu, tergamam ter ter ter dan terrrrr macam-macam rasa. Okey! Stop merepek beria-ia. Kita mulakan apa yang perlu kita buat sebelum holiday ke luar negara.

Apa yang perlu, nak sediakan apa....

Sebelum nak kemana-mana, kena la siapkan check list tak kira la dalam negeri ke luar negera ke. Kalau luar negara ni lain sikit lah, sebabnya bukan negara sendiri. Kalau kat negara sendiri senang nak bergerak yekan. Start enjin kereta, pandu ikut kelajuan maksima (eheeeem), kalau tak tahu jalan, tanya orang kiri kanan, dah leh nampak tempat nak tuju. Paling kurang pun sesat berulang-ulang. Okey, itu dalam negara. Luar negara pulak, antaranya,

  1. Passport - Nak keluar negara, ini kena bawa. IC korang tak laku walaupun itu pengenalan diri. Kalau yang dah ada passport tu, tengok la, masih boleh digunaka ke atau kena renew ke, atau sebagainya. Kalau belum ada lagi, buatlah 5tahun murah Rm200 je. Pehtu boleh la travel sebulan sekali. Hahahha!
  2. Flight ticket - Ikut nasib la dapat promo amik promo, tak dapat promo grab mana ada jela. Gunanya promo ni, leh jimat belanja sikit. Tetapi kena rajin kuar masuk website AA ke, MAS ke MALINDO ke. Ikut suka nak guna flight yang mana. 
  3. Accommodation - Ini penting, kena booking resort/hotel pilihan. Kalau tak, mana nak tidur, takkan kat kaki lima pulakkan. Kalau tak nak pun boleh, kalau ada keberanian la nak pakai walk in je kat mana-mana hotel/resort. Kalau kau buat gitu, aku tabit spring toing toing.
  4. Money changer - Tukar la awal-awal duit memandangkan kat negara sana bukannya laku urusniaga perniagaan pakai Ringgit Malaysia. Nak bawa Ringgit Malaysia ke sana pun boleh, boleh je tukar kat sana. Ikut lama negara yang nak dijelajahi. 
  5. Itinerary - Buat la review sesikit, cari dalam blog ke, cerita kawan-kawan yang pernah kesana ke. Ambil tahu sedikit cerita negara yang nak jelajah, takdela kena ceng bila sampai sana. Hikss
  6. Camera - Penting!!! Tak kesahlah pakai smartphone ke, compact ke, bawa jangan tinggal. Abadikan kenangan sewaktu dinegara orang gitu. SD card biar yang terbesar 8G dan keatas okey. Hihiiii
  7. Mood - Biar fresh dan excited! Baru namanya holidaaaaaaaaaaaaayyyyyyyyyyyy

Bagi aku tujuh perkara kat atas tu memang main things yang nak kena sediakan. Kemudiaanya nak topup baju baru ke, atau barang-barang yang lain ke itu terpulang pada cara mana y'all pergi bercuti. Aku hidup simple, recycle mana yang ada je. Nak bercuti buat apa nak spend lelebih dan nak semuanya baru. Oiii membazir. Tapi kalau pergi kutub utara tu, kena la pakai baju yang tebal-tebal ye kan. Hahahaha


Itu je lah! Tunggu cerita lagi okey. Kita kasi up satu satu...

Bye!

XOXO

No comments:

Post a Comment

Comment please ^_^

Related Posts with Thumbnails