السلام عليکم
Selamat hari Ahad
Pagi2 Yy da bangun pergi pasar. Niat dihati nak masak untuk berbuka. Hehehehe apa rasanyakan bila memasak tak dapat rasa. Yy teringin juga nak berbuka dengan masakan sendiri. Yy tengok orang lain okay je masak time puasa. Jadi apalah salah kalau Yy pun masak time berbuka kan2. Orang lain boleh buat Yy tentu2 boleh juga. Tiada yang mustahil =D
Daging Salai Masak Lemak Cili Api
Nak juga Yy share cara Yy masak Daging Salai Masak Lemak Cili Api ni. Yy tak pernah nak belajar kat sapa2, walaupun dengan Mama. Yy main hentam keromok je. Mari kita lihat =D
Bahan2 untuk memasak
500gm daging yang disalai <--- dihiris nipis
Cili api (ikut rasa nak pedas mana la) <--- dikisar
Cili api (ikut rasa nak pedas mana la) <--- dikisar
10 biji bawang merah <--- dikisar
5 biji bawang putih <--- dikisar
1 inci Halia <--- dikisar
1 inci Halia <--- dikisar
1 inci Kunyit Hidup <--- dikisar
Ubi Kentang (ikut suka berapa biji) <--- dipotong empat
Sedikit Pucuk Ubi (tak letak pun tak apa)
Daun Kunyit
3 batang serai
1 biji kelapa = 2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
Garam
2 cawan santan pekat
Garam
Cara2
Masukkan santan cair bahan2 yang dikisar, ubi kentang, daun kunyit, dan serai.
Masak hingga mendidih.
Masukkan daging salai.
Kemudian, tambahkan santan pekat dan garam secukup rasa
Kemudian, tambahkan santan pekat dan garam secukup rasa
Masukkan pucuk ubi.
Kacau hingga sebati. Sedia dihidangkan
Siap.. Satu Bungkus Yy hantar rumah Mama, satu bungkus lagi Yy hantar kat rumah Mak Aji. Mama boleh tak caya Yy yang masak. Sob.. Sob...
P/s Selamat mencuba
:)) nnt nak daging masak kicap lak...wah...permintaan sungguh..
ReplyDelete