السلام عليکم
Entah mengapakah, hatiku bergetaran ahaks, bulan2 puasa ni Yy asyik nak menyanyi je lah. Segaja hiburkan hati yang tak lara sangat ni. Happy2 kan diri yang sedang2 happy. Entah mengapa saat dan ketika ini, mata Yy terbayangkan asam pedas melaka, yang pernah Yy rasa sewaktu Yy pergi bercuti awal tahun lepas. Hihihi haiippp bulan2 puasa leh fikir2 plak pasal makan. Astaghfirullah-al'azim istighfar panjang Yy. Lama lagi waktu berbuka ni, dah fikir pasal makan.
Orang kata, kalau kita suka makan sesuatu, kita kena pandai masak. Malangnya, Yy tak reti nak masak asam pedas, walaupun Yy dah tanya Mama banyak kali, tetap Yy rasa macam tak reti. Atau dengan kata lain, tak yakin. Jadi Yy telah mengoogle cara2 nak masak asam pedas. Insyaallah Yy akan cuba ^_^
Ikhsan dari My Resepi.com
Bahan-bahan ( 1 family... )
3 keping ikan tenggiri (ikan lain pon boleh)
3 keping ikan tenggiri (ikan lain pon boleh)
Bahan kisar:-
3 biji bawang merah
10biji cili kering
1/2 in halia
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1/4 sudu teh lada hitam
1/2 in kunyit hidup
2 ulas bawang putih
Bahan tumis:-
@ 1/2 bawang besar-hiris
@ 1/4 sudu teh biji sawi
@ 1/4 sudu teh halba
@ 2 tangkai daun kari
air asam jawa secukupnya
air secukupnya
1 biji tomato-potong2
5 biji kacang bendi
1 serai-diketuk
1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya
minyak masak
garam dan gula jika suka
Cara-cara
Panaskan minyak. Tumis bahan tumis.
Masukkan bahan kisar, biar pecah minyak.
Masukkan air asam jawa dan air.
Masukkan air asam jawa dan air.
Biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
Masukkan garam dan gula, biar hingga masak.
Masukkan garam dan gula, biar hingga masak.
Hidangkan.
Wahhh sangat mudah walau Yy rasa macam renyah. Heheheh, nak tau renyah tak renyah kena cuba la kan.
P/s Nyummy =D
No comments:
Post a Comment
Comment please ^_^