♥ Aurora

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
"I'd rather treasure an enemy than to keep a friend who's passion is to put me down SECRETLY...." -------------------------------------------------------------- "You know a dream is like a river, ever changing as it flows. And a dreamer's just a vessel that must follow where it goes. Trying to learn from what's behind you and never knowing what's in store makes each day a constant battle just to stay between the shores. And I will sail my vessel 'til the river runs dry. Like a bird upon the wind, these waters are my sky. I'll never reach my destination if I never try, So I will sail my vessel 'til the river runs dry. Too many times we stand aside and let the water slip away. To what we put off 'til tomorrow has now become today. So don't you sit upon the shore and say you're satisfied. Choose to chance the rapids and dare to dance the tides"

Sunday, December 8, 2013

Love The Nature: Bukit Tinggi Gohtong Jaya, Genting Highlands

Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Cerita hujung minggu-minggu yang lepas.

Sepatutnya, aku pulang ke kampung menghadiri majlis kenduri kahwin cousin aku di Tanjung Karang, Selangor. Tetapi dek kerana bertembung dengan aktiviti meredah hutan aku, makanya dengan keputusan yang singkat, aku tidak pulang. Lagipun minggu lepas aku sempat luangkan masa memeriahkan suasana, apalah salahnya minggu yang ini aku meng-skipkan diri. Maafkan saya, badan saya tak boleh nak dipotong dua untuk berada disatu-satu kawasan dalam waktu yang sama. Heheee

Part of training dan secara tak langsung, peredahan hutan aku kali ini adalah untuk meraikan dua bulan aku berubah angin, dimana aku lebih banyak kepada aktiviti hutan dan juga routine harian. Walaupun, yang sebenarnya dekat dua minggu aku tidak mendaki tangga-tangga yang menjadi nadi semangat aku untuk memperolehi kesihatan yang baik. Tidak seperti di awal pembabitan, walaupun aku sakit macam mana pun, aku tetap akan pergi. Hujan pun hujan la kuredahi jua, sampai aku mampu kejar timing yang diberikan. Sekarang apa dah jadi??? Aku marah dengan diri sendiri bila menulis hahhaaaa.

Back to story...

Yang sebenarnya, aku tidak diberikan waktu yang tepat bila nak bersiap sedia dan bertolak ke tempat yang nak dituju. Pun begitu aku mengambil langkah chill and relax. Tak perlu nak terkejar-kejar, kerana bukit yang nak diredah tu tak lari kemana. Walaupun yang sebenarnya mengambil masa untuk sampai. Ini la akibatnya kalau planning last minute. Huhuuuu

9.00pagi sampai di Bukit Tinggi Gohtong Jaya, Genting Highlands.


Kawasan yang nak diterjah itu, adalah kawasan yang dilarang masuk. Tawakal aje la, kalau kena tembak sewaktu asyik meredah hutan ni. Sepanjang masuk, sampaikan keluar balik mulut aku ni tak berhenti menyanyi. Ibaratnya aku sedang dan cuba mengambil stamina aku sendiri sewaktu berjalan masuk. Kalau dilihat dari gambar, jalan ni merupakan jalan lama untuk ke Genting Highland sebelum adanya jalan yang sedia ada sekarang.


Kedatangan disambut dengan bunyi burung, monyet, kera dan anjing. Jangan kau orang risau. Kau orang tak kacau mereka, mereka pun tak kacau kau orang la. Yang penting berani. Walaupun sebenarnya aku separuh berani. Separuh aje tau.. Hahhaa


Taraaaa kabus sudah keluar. Mungkin juga awan, sedang meredahi bukit tinggi ni. Sejuk??? Tidak la sesejuk mana pun, masih boleh tahan. Nasib baik la aku tak pakai baju setebal mungkin sebabnya, nak berjalan ke dalam tu, boleh tahan berpeluh juga. Sedang aku bersemangat nak masuk ke dalam hutan, bunyi talifon pulak. Eh ada coverage kat hutan ni, jangan main-main ko. Hah! Jawap fone dalam keadaan yang tak fikir apa-apa. Dan yang sebenarnyaaaaa.... Tunggu dan baca sampai habis ye. Ngeeee


Becak, lecak dan basah. Kawasan sejuk, musim hujan lagi semua pakage lengkap. Yang agak-agak rasa diri ayu, tak boleh dengan kotor-kotor ni, nasihat aku hentikanlah niat nak masuk kesini. Nanti, sepanjang jalan kau bising, kasut kau kotor la, geli lah. Hello kamooooon kau masuk hutan, tak payah nak budget diva sangat. Adalah lebih baik kau duduk kat spa, buat pedicure medicure kalau nak cecantik. Aku gadis lasak, jadi aku redah! Oiiii first time aku hadap benda-benda macam ni tau. Hahahha


Taraaaaaa apa kau fikir bila nampak jalan ni? Sempit bukan...? Aku yang semakin mengecil ni (....erk kecil ke...) pun boleh masuk, apatah lagi kau orang. Bezanya, kulit mulus kau orang sebelum masuk ke kawasan ini halus mulus tanpa kesan cela, dah keluar dari kawasan semak ini confirm akan calar balar. Lihat sahaja aku. Cuma aku takde bukti nak prove-kan statement aku ni, dek kerana bateri camera lumix ku sudah kehabisan bateri. Siapa suruh grab dan take for granted konon-konon bateri itu kekal sepanjang masa tanpa charge. Ini namanya pengajaran. Sila la prepare barang-barang yang sepatutnya dan rasa-rasa nak bawa kalau kau orang perlukannya ye.


Dari semak, kau akan jumpa jalan yang tiada semak. Macam tu la lebih kurang kawasan redahan aku kali ni. Semak kemudian ber-tar kemudian semak lagi, kemudian jalan tar lagi. Dah nama pun kawasan jalan lama ke Genting Highlands, mesti la ada jalan tar. Kenapa tak guna jalan ni lagi untuk ke puncak Genting Highlands?? Sebabnya, jalan ni amat sempit dan kurang sesuai untuk digunakan lagi. Kalau tak disediakan jalan yang sekarang ni, tak merasa la kau orang nak race naik kereta sampai ke puncak nun. Race??? Mampu??? Hehehhe


Selama lebih kurang 30min berjalan, jumpa la note ni. Yang ni, merujuk kepada bukit yang seterusnya. Tapi aku takde la nak sampai kesitu. Sebabnya, aku takde preparation yang kuat untuk meredahi kawasan yang boleh dikatakan akan mengundang semput kalau takde stamina. Memang tak cukup la der. Aku walau lasak, masih lembik juga sebenarnya. Miahahahaa


Taraaaaaa aku lupa bawa parang nak tebas semak samun ni ha. Lihat la sendiri berapa tinggi semaknya. Mana tidak calar balar badan aku ni haaaa. Aip! Bukan complain, tetapi ayat penyata yang tak perlu ditambah-tambah. Tengok-tengok yang tukang bawa aku pun, menonong je jalan jauh dari aku. Aku tau la dah expert dan jenis jalan laju. Memang aku kena tinggal aje la kat belakang. Habis, dah diberitahu sebelum masuk ke sini, chill and relax. Makanya aku yang super lenggang ni lenggang selenggang boleh la kan. Miahhahah! Opsss Sk jangan kau tembak aku nanti ye. Aku tau kau baca apa aku tulis ni. Hahhahaha!


Yeah dah pun sampai. Alangkah indahnya ciptaan yang maha Esa ni. Aku bersyukur diberi peluang sebegini. Alhamdulillah....


Cantikkan. Sekali pandang macam ladang teh Cameron Highlands pulak. Hujung sanun tu yang hujung sekali tu, kampung aku. Nampak tak??? Nampak tak??? Memang tak nampak, tapi itulah kawasan Selangor. Aduhai, cantiknyaaaa. Pandai siapa yang tangkap gambar ni. Ngeeee puji diri sendiri ye. Mohon jangan muntah.


Awan pun menarik. Memang susah la nak nampak matahari. Dah namanya kawasan sejuk dan beranginkan. Oh sayang... :)


Welcome!!! Kata mereka. Dek kerana berada dikawasan sejuk dan lembab, makanya kau akan jumpa la mereka-mereka ini. Oh my!!! Pertama kali aku menjadi tempat persinggahan mereka ini. Melompat-lompat geli aku dibuatnya lahaiiiiiii. Help help!!!


Soulmate Photography di atas puncak. Mengasah skill sendiri dengan gambar yang entah apa-apa. Ohoiiii! Kau tenung apa tu???


Tengah fikir, fikir pulak aku akan didera untuk ke bukit di sebelah sana???


Kamu banyak berjasa pada saya. Terima kasih...

Sekian cerita basi saya. Tunggu cerita hutan yang seterusnya. Ehek!

Monolog: Always be ready Cinta!

No comments:

Post a Comment

Comment please ^_^

Related Posts with Thumbnails