Taaraaaaaaaaaaaa. Menarik tak uolls. Menarik dilihat, lagi sedap bila dijamah . Emmmmmh! Penuh dengan rasa coklat. Nyummmy!!! Ini adalah sebahagian dari hobi baru. Selain suka membaca novel tahap leleh, re-deco rumah sebulan sekali, I akan cuba buat kek. Yang jadi mangsa, siapa lagi kalau bukan MK's.
I buat kek ni, hujung bulan lepas. Baru teringat tak tertulis dalam belog kusam I ni. Ada masa free-free ni tulis la apa-apa kejadian yang I ingat untuk di share. Bukannya nak kepoh hal diri, tapi nak share apa yang I boleh share. Gituuuuu.
Dalam banyak-banyak resepi yang ada internet, akhirnya I mencuba resepi dari Kak Ana ni. Klik la kat nama Kak Ana tu, terus ke belog dia. Moh la tengok bahan-bahan dan cara membuatnya. Credit tu Kak Ana.
RESEPI: KEK COKLAT MOIST
BAHAN2:
Telor
4 biji
1 tin susu cair ideal
1 sudu teh coklat emulco ( takde pun takpe )
1 sudu teh esen vanilla
1 1/2 butter
2 cawan gula kastor/halus
1 cawan serbuk koko ( di ayak)
2 cawan tepung gandum ( di ayak)
1 sudu teh baking powder
1 tin susu cair ideal
1 sudu teh coklat emulco ( takde pun takpe )
1 sudu teh esen vanilla
1 1/2 butter
2 cawan gula kastor/halus
1 cawan serbuk koko ( di ayak)
2 cawan tepung gandum ( di ayak)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat ( di ayak)
Cara membuatnya :
·
Masukkan butter dlm periuk. Cairkan guna api sederhana.
·
Kemudian masukkan susu cair. Kacau sebati.
·
Pastu masukkan gula kastor pulak. Kacau lagi.
·
Masukkan esen vanilla.
·
Dan masukkan coklat emulco. Kacau kesemuanya biar sebati dan tutup api. Pindahkan adunan ke dalam bekas lain atau pun guna je periuk tu pun boleh
·
Sementara tu, dlm bekas lain lak sila pukul telor ayam tu guna whisker. Pukul agak2 kembang
·
Kemudian, tuang sikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. Kacau sebati
·
Pastu baru masukkan bahan2 yang di ayak tadi ( tepung + serbuk koko + soda
bikarbonat + baking powder ). Masuk sikit demi sikit. Gaul sampai semua
adunan sebati.
·
Pastu masukkan adunan ke dalam loyang. Masuk paras setengah dari loyang je tau
sbb kek ni naik tinggi. Sebelum tu jangan lupa griss kan loyang dengan butter.
·
Tutup dengan aluminium foil utk elak kek terkena titisan air dr pengukus.
·
Kukus kek sampai masak selama sejam dengan api perlahan.
·
Make sure pengukus di panaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi. Air
dalam periuk kukusan pun jangan sikit sangat, kang kering lak sebelum kek tu sempat
masak.
Bahan2 coklat ganache :
~
300 gram dark coklat/coklat masakan
~
150 ml whipping cream
~ 1
sudu besar butter
·
Cairkan coklat guna kaedah double boiler. Pastu masukkan butter. Kacau
sampai larut.
·
Pastu baru tuang whipping cream. Dah boleh tuang atas kek.
Bye!
Monolog: Saja tambah skill ;)
No comments:
Post a Comment
Comment please ^_^