Sihat takkk???? Jerit sama2, Alhamdulillah sihat. Dah habis shopping raya? Jerit ramai2, belumm. Haish, sama la dengan I ni U olls, tak tercari baju raya lagi. Tak tahu la bila nak cari. Yang I fikir nak menyiapkan order customer2 yang ado. Sampai nak bercuti ke selatan pun terpaksa dicancel last minit. Sorry guys, don't merajuk with me hokey. Nanti kita adjust time, I belanja Hageen Dasz ber-banana. Oh sedap pulak time puasa2 ni kan. Gila rindu dengan korang tau!!!
Semalam masih lagi berperang kat dapur. Bila dah berperang kat dapur tu faham2 aje la kan. Masih lagi menyiapkan segala order yang belum tersiap. Sesambil tu, masih ingat tak U olls dengan entry I ini Nak cuba!!! Mesti cuba!!!??? Kalau tak terbaca, klik aje la link yang dah I sediakan itu. Maka dengan penuh kasih sayangnya, I pun buat. Dah lama meroyan mengidam, buat sendiri aje la.
Mini Pavlova
Bahan-bahan
4 biji putih telor ayam
1/2 cawan gula kastor
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh cuka makan
1/2 sudu teh esen vanila
250ml wipping cream
Buah buahan (ikut suka)
Cara-cara
- Panaskan oven 120-100 darjah celsius.
- Asingkan dulu putih telur dengan kuning telur. Kita hanya perlu putih telur.
- Putar putih telur sehingga kembang, dengan kelajuan maximum.
- Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit dengan kelajuan yang paling laju.
- Masukkan tepung jagung, dengan putaran yang sama.
- Masukkan cuka dan esen vanila, gaul sehingga rata.
- Letakkan dalam loyang dan bakar dalam tempoh 1jam 15minit.
- Putar wipping cream sehingga kental.
- Buah-buahan di potong ikut suka.
Agak2 dah oke, hias la ikut kreativiti. Macam yang I buat ni satu layer je. Ada yang buat dua layer. Ikut suka k.
Bila masuk dalam mulut, 15minit dah habis hahaha.
Bye!
Monolog: Hobi baru =')
yeaayyy dah pandai bolehlah buat time raya nanti
ReplyDelete